Una acollida que va més enllà de sostre i menjar

L’Elena i l’Albert tenien dubtes de tota mena quan es van plantejar la possibilitat d’oferir-se com a llar d’acollida de la xarxa d’Hospitalitat, dubtes que els podien haver portat a dir que no, però finalment van decidir-se a fer el pas.

Ara, tant ells com el jove guineà amb qui conviuen, valoren molt positivament l’experiència i reconeixen que tot ha resultat més fàcil que no es pensaven. Ho expliquen en aquest vídeo.

[video:https://youtu.be/Lz8BCsS5G5I]

És una de les experiències d’acollida que ja estan en marxa dins del projecte de la xarxa d’hospitalitat, una iniciativa de la Companyia de Jesús a Catalunya que implica totes les persones i entitats que hi estan vinculades. Persones, famílies i comunitats religioses han decidit obrir les portes de casa seva, oferint una acollida que va més enllà de donar sostre i menjar i que permet crear vincles afectius i socials.

La xarxa d’Hospitalitat vol oferir, d’aquesta manera, una resposta concreta a la situació de tantes persones que arriben a les nostres ciutats cercant un lloc on viure dignament i en pau. Les llars d’acollida volen fer sentir a aquestes persones, amb independència del seu origen, cultura o situació administrativa, que no són només acceptades i tolerades, sinó celebrades.

Per això la xarxa cerca llars que ajudin a anar creant cultura d’hospitalitat a les nostres ciutats i fa una crida a les famílies que puguin acollir una persona a casa que es plantegin aquesta possibilitat i se n’informin, com ho van fer l’Elena i l’Albert.

El projecte xarxa d’hospitalitat

El projecte, que gestiona la Fundació Migra Studium, s’adreça a persones migrants i refugiades en situació de vulnerabilitat. Compta amb un programa d’acollida d’emergència que ofereix una acollida temporal de curta durada a persones que es troben o poden quedar-se al carrer, mentre es gestiona el seu accés a un recurs residencial.

D’altra banda, la xarxa d’hospitalitat preveu l’acollida de llarga durada –d’entre 6 i 12 mesos- a les llars de les persones o famílies que s’hi han ofert. La persona migrant o refugiada tindrà un lloc on viure i veurà coberta la seva necessitat d’allotjament durant un temps prèviament acordat, però no només això, sinó que hi trobarà companyia, escolta i fraternitat de tal manera que podrà generar uns vincles que li facilitin el seu desenvolupament i autonomia.

Acompanyament per traçar un itinerari cap a la plena integració i autonomia

La persona acollida rep, durant tot aquest temps, un acompanyament que l’ajuda a traçar un itinerari adaptat a les seves necessitats que comprèn aspectes com l’aprenentatge de la llengua, la formació i inserció laboral, l’assessorament jurídic o l’accés a recursos socials, sanitaris o educatius. L’objectiu és que aquestes persones puguin avançar cap a la seva plena integració i autonomia.

Les persones que vulguin rebre més informació sobre el projecte i la possibilitat de convertir-se en llar d’acollida o de participar com a voluntaris en l’acompanyament de les persones que entren a la xarxa poden adreçar-se a hospitalitat@migrastudium.org