El passat divendres 1 de juliol Jesuïtes Educació va celebrar la seva jornada institucional, una trobada que aplega els educadors/es de les escoles jesuïtes de Catalunya, en acabar-se el curs escolar. Aquest dia marca també l’inici de les jornades de formació per als equips docents que tenen lloc al llarg d’aquesta setmana.
La trobada va tenir aquest any un caràcter ben especial, ja que Enric Masllorens, que ha estat al capdavant de la direcció general de Jesuïtes Educació al llarg dels darrers 6 anys, va passar el relleu a l’Esteve Mogas, que ocuparà aquest càrrec a partir del mes de setembre.
“Un projecte de transformació que no és una moda, i que fem seguint la fidelitat creativa de la Companyia de Jesús i amb una mirada llarga”
Masllorens va posar de relleu com en un context que ha estat molt complex els darrers anys, el projecte educatiu de Jesuïtes Educació ha pogut créixer com a projecte de sentit. “Un projecte de transformació”, va dir, “que no és una moda, i que fem seguint la fidelitat creativa de la Companyia de Jesús i amb una mirada llarga”. El fins ara director general de JE va destacar també que aquesta transformació ja s’ha extès a totes les etapes educatives i totes les escoles de la xarxa d’una forma sostenible, sòlida i fonamentada, tenint en compte les particularitats de cada centre. En el seu comiat, Enric Masllorens va voler expressar la seva satisfacció per haver pogut participar en aquest procés i va destacar el compromís de les persones que formen Jesuïtes Educació.
"Davant del neguit que ens produeix el moment que vivim, tenim esperança per què comptem amb un projecte ple de sentit"
Per la seva banda, el nou director general de Jesuïtes Educació, Esteve Mogas, va agrair la confiança rebuda per part del patronat de JE i de la Companyia de Jesús, així com l’acollida rebuda per part de la comunitat educativa. En línea amb les paraules de Masllorens, Esteve Mogas va voler destacar, davant del neguit que ens produeix el moment que vivim, l’esperança que ens dóna comptar amb un projecte ple de sentit, que ens ajuda a trobar respostes.
Esteve Mogas ja coneix bé la institució, ja que és des de fa deu anys, membre del Patronat de la Fundació Jesuïtes Educació. És llicenciat en Administració d’Empreses i MBA per ESADE, centre on ha exercit també com a professor. Més recentment la seva àrea d’especialització s’ha dirigit cap el lideratge discernent.
Els reptes que afronten els nostres centres i les respostes que hi podem donar va ser el tema de la taula rodona que va tenir lloc durant el matí, moderada pel periodista Antoni Bassas i amb la participació de Meritxell Ruiz, secretària general de la FECC; Antoni Zabala, pedagog; Maria José Brito, educadora de Jesuïtes Educació; i Esteve Garcia, restaurador i antic alumne.
"La docència ja no és individual, hem de trobar-nos i pensar des de l'equip"
Es van assenyalar diversos aspectes imprescindibles com la necessitat de superar la dicotomia entre coneixements i competències, així com la importància de treballar conjuntament amb les famílies. Els ponents van insistir també que cal reforçar el treball com a equip per part dels educadors/es, superant una visió de la docència com a tasca individual o les divisions en departaments i matèries.
Tot això per acompanyar els nostres infants i joves, atenent la diversitat, defugint les etiquetes, i acollint els processos pels quals els i les alumnes van transitant.
Antonio Allende, delegat d’educació de la Companyia de Jesús a Espanya, i Enric Puiggròs, delegat dels Jesuïtes a Catalunya i president del patronat de JE van ser els encarregats de tancar aquest acte institucional.
"Tenim un projecte amb arrels profundes i persones que hi creuen"
Allende va reivindicar la relació i la trobada com allò més genuí de l’educació. No es tracta de les tècniques, els horaris o les eines, sinó de com aquests elements es posen al servei de la relació entre educador/a i alumne/a, va dir. “Tenim per davant un futur complex, però tenim dues coses importants que ens permeten afrontar-lo: un projecte amb arrels profundes i persones que hi creuen”.
Per la seva banda, Enric Puiggròs va agrair i felicitar la tasca feta al llarg del curs per tot el personal de Jesuïtes Educació, “per empènyer la missió en un context desafiant”, i especialment a l’Enric Masllorens pel seu esforç i acompanyament aquests sis anys al capdavant de la xarxa.