El passat dijous 24 d’octubre el Centre Cultural Joan N. García-Nieto, a Cornellà de Llobregat va acollir un acte commemoratiu del 25è aniversari de la mort del jesuïta Joan N. García-Nieto i del 50è aniversari del naixement de la comunitat cristiana que ell va impulsar.
Amb aquest acte es va presentar el llibre “Un home i una comunitat cristiana”, que acaba de publicar el centre d’estudis Cristianisme i Justícia, i que recull el seu llegat pastoral més important, la vida de cinquanta anys d’una comunitat cristiana de base.
Més d’un centenar de persones es van reunir en aquest acte de reconeixement i homenatge a un home, jesuïta, teòleg i sociòleg, pensador i lluitador social, nascut a Barcelona el 1929, i que va tenir un gran impacte social i polític, sobretot en el món obrer, però que va tenir també una forta dimensió pastoral que ha deixat un gran llegat en la comunitat que va inspirar i acompanyar.
Va participar en nombroses lluites socials i polítiques, en favor moviment obrer. Treballà activament per a la reinserció de persones que es troben en situació de marginalitat o de consum de drogues i participà en la creació de la coordinadora contra la marginació, la Fundació Utopia i el centre d’estudis Cristianisme i Justícia.
Francesc Riera, jesuïta que fou director de Cristianisme i Justícia, va ressaltar els aspectes de García-Nieto que van marcar més la seva trajectòria dins d’aquest centre d’estudis, del qual en fou membre fundador i cap de l’àrea social: la seva cordialitat, la capacitat d’integrar fe i justícia, la sensibilitat per a copsar els problemes socials del moment i per obrir camins de solució, la gran capacitat de convocatòria per a implicar persones...
Des de la Comunitat Cristiana Joan N. García-Nieto de Cornellà va parlar Dolors Freixenet, que va recordar com la comunitat va néixer a la segona meitat dels 60, a impuls del Vaticà II, en una situació social i política de gran tensió, particularment a Cornellà i al Baix Llobregat. Destacà el guiatge de García-Nieto, que va permetre que s’anés consolidant i assimilant progressivament la integració de la fe amb el compromís pels pobres, amb l’eucaristia com a eix de tot.
La comunitat va arrelar profundament en la vida de Cornellà, amb les seves iniciatives i lluites i al llarg del temps ha aconseguit copsar els diferents problemes emergents, sempre dins de la mateixa línia de fe i compromís.
Precisament Manu Andueza, en aquest cas des de la comunitat de Sant Feliu de Llobregat, va exposar els reptes o inspiracions que projecta la Comunitat Joan García-Nieto, amb els ulls oberts a la realitat de l’entorn, les relacions comunitàries intenses o l’olfacte per percebre el sentit dels esdeveniments.
La taula rodona va estar moderada per Elisa Martínez, i l’acte també va comptar amb les intervencions de Joaquim Junyent, de la Comunitat Joan N. García-Nieto, i de Xavier Casanovas, director de CJ, que tancà l’acte felicitant la Comunitat per la seva trajectòria.
Informació del llibre en aquest enllaç.