Un bisbe a la comunitat cristiana Sant Pere Claver del Clot

La comunitat cristiana de sant Pere Claver de Barcelona va iniciar, l’any passat, l’espai “Dissabtes al Clot”, amb l’objectiu de compartir diferents experiències espirituals. Es tracta de pensar, pregar o compartir la fe i les seves expressions, en un espai obert, gratuït i comunitari de la mà d’un ponent que proposa amb molta llibertat el seu suggeriment. El passat dissabte 25 de gener va tenir lloc la primera sessió d’aquest any, amb el Bisbe Auxiliar de Barcelona, Mons. Sergi Gordo, que va oferir l’experiència de la seva fe viscuda com a bisbe.

A partir de les preguntes que espontàniament els assistents li formularen al començament, el bisbe obrí el seu cor, explicà els fonaments de la seva fe i com aquests s’han aprofundit i eixamplat al llarg de la seva vida, fins al quotidià del seu episcopat.

Nascut en el si d’una família migrada i obrera que s’instal·là a Cornellà del Llobregat fa un poc més de cinquanta anys, la seva fe s’inicià a l’entorn de la parròquia. Mons. Gordo va recórrer el seu itinerari com a creient, sacerdot i ara bisbe, destacant la importància dels referents de vida cristiana que acompanyen i determinen aquest itinerari.

Apassionat de la música, sempre parla en termes d’acció coral quan es refereix al seu exercici presbiteral i episcopal i no viu en solitud la seva acció dins de l’Església. Fràgil com a cristià, el nostre bisbe se sent acompanyat per la fraternitat episcopal mentre viu l’alegria de ser cridat per l’evangeli. Se sent escortat per Jesús de qui afirma que sense ell no podem fer res mentre fem el camí sinodal que és el camí que es fa plegats.

Amb sinceritat i en un clima d’amistat i confiança, el bisbe auxiliar de Barcelona va explicar com viu el seu servei com a bisbe, des de la disponibilitat, la professionalitat i el descentrament, conscient que Jesús, com a referent de l’episcopat, nasqué en un pessebre i morí en un calvari. Ara, més que mai, la seva acció de cristià s’allunya de l’actuar aïllat d’un franctirador i del caure en la corrupció del seu ser per als altres.      

Per a ell, el nomenament de bisbe és una crida a la conversió, a aprendre a viure quan no caus bé a tothom i on no sempre ets ni el qui va al davant ni el qui va al darrere del grup. Ser bisbe és treballar amb els ulls del Senyor en una Església feta des de la humanitat i la proximitat, tal i com el papa Francesc demana.

Després de la xerrada la Comunitat va compartir la celebració de l’Eucaristia. La iniciativa “Dissabtes al Clot” és una bona mostra del dinamisme de la Comunitat Cristiana Sant Pere Claver del Clot, que aplega un gran nombre d’iniciatives pastorals i socials: catequesi, esplai, grups de joves, projectes solidaris... Junt amb l’escola Jesuïtes El Clot forma part de la presència educativa i pastoral de la Companyia de Jesús al barri del Clot.

La propera sessió de “Dissabtes al Clot” tindrà lloc l’1 de febrer, amb el testimoni de la religiosa dominica Lucía Caram, que parlarà dels pobres que ens evangelitzen.