Signes d'una Presència

El jesuïta Josep F. Mària va presentar el passat 21 de novembre al Casal Loiola de Barcelona el seu darrer llibre, que ha publicat l'Editorial Claret dins de la col·lecció Savieses. Porta per títol Signes d’una Presència i és un compendi de 70 signes escrits entre 2014 i 2018.

L'autor afirma que la mística diària el convida a la profunditat, a accedir al seu interior en busca de vivències. "Moltes vivències que em passen en el dia a dia també em passen de llarg: se m'obliden, no deixen rastre. Però altres no em passen de llarg, perquè deixen dins un signe viu: alguna cosa petita i càlida que resisteix a l'oblit i s'agita dins meu en forma de tristesa o d'alegria persistents."

És en aquestes últimes on se centra per descriure-les i connectar-les amb altres vivències, tot buscant paraules d’altres per anomenar-les. I és així com, lentament, els signes vius creixen, renovant les seves relacions amb la gent, amb el món i amb la realitat última. És en aquest procés de creixement on Josep F. Mària veu l’oportunitat d’ajudar a la gent a viure amb més profunditat. “La vivència persistent s’ha convertit en signe d’una Presència amagada a la vida, en instrument d’una mística diària” afirma.

Cada capítol comença explicant una vivència personal, que pot ser un lloc, un gest, una pràctica d’espiritualitat o un problema pràctic. Ajuda’m a mirar, Els diners, Saviesa professional, Deixar-se anar i Esperar són exemple d’alguns dels títols que enceten cada petita història. Seguidament, proposa una reflexió que busca, per una banda, connectar amb altres vivències o idees provinents de les ciències socials o humanes; i per l’altra, connectar el nucli de la vivència amb cites breus de tradicions humanistes o religioses. Conclou amb diverses preguntes que inviten a la reflexió i conviden al lector a un exercici de mística diària que ajudi a descobrir signes d’una Presència en el dia a dia. 

El llibre parla de temes tan diversos com l’amistat, la bondat, l’atenció profunda, la comunicació, la confiança, la presa de decisions, l’educació, l’experiència de Déu, la justícia social, el sofriment o la mort. L'autor, jesuïta, és professor d’ESADE i membre del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia. Imparteix classes de Sociologia i fa recerca sobre gestió d’empreses a l’Àfrica. També és consiliari del Centre d’Esplai Loiola de Sant Cugat del Vallès.

Col·labora al web www.pregaria.cat on publica habitualment a la secció Al cor del món, un espai en el que ofereix algunes de les seves reflexions, que són una invitació a buscar al cor del món un significat amagat que ens retorna la serenitat i ens impulsa a l’acció per un món més fratern. 

El llibre està disponible també en castellà, editat per PPC.

Més informació aquí.

Font: Editorial Claret