#SetmanaSantaaCasa: un canvi de perspectiva

Aquest any, la vida ens ha dut un canvi de perspectiva, com un mitjó a l’inrevés. I en lloc de celebrar la Setmana Santa 2020 amb la passió i profunditat de cada any als carrers i a la litúrgia, l'haurem de viure “des de l’altra banda”, experimentant nosaltres una certa passió i indigència col·lectiva.

El dijous sant, en lloc de rentar-nos els peus els uns als altres a l’església, el viurem partint també el pa amb els de casa, i amb Jesús, dins la incertesa de les xifres i del futur; el divendres sant, confinats a la pròpia llar com a la presó del gran sacerdot, alguns experimentant soledat i por; el dissabte sant, potser en dol per familiars, amics o coneguts que el covid-19 s’ha emportat… i el diumenge de Pasqua, acompanyant Jesús en un nou Regne que ell comença, la transformació d’una societat individualista en solidària amb milers d’iniciatives i d’entrega als més vulnerables.

Des de la Companyia de Jesús a Catalunya, animem a ser valents i creatius per obrir el cor a una Setmana Santa diferent, en què no sols hi narrem els personatges habituals, sinó que sapiguem encarnar-los i acompanyar les passions que ens envolten.

#SetmanaSantaaCasa

Per això, hem preparat una proposta per viure la Setmana Santa a casa, buscant la manera de transformar en oportunitat els límits del confinament, amb dues actituds fonamentals: la senzillesa i la profunditat. Té com a elements centrals la retransmissió en directe de les celebracions litúrgiques del Tridu Pasqual, que es completaran amb altres activitats, adaptades a diversos formats i grups d'edat, que ajudaran a viure el sentit d'aquests dies.

La #SetmanaSantaaCasa es podrà seguir a través del canal d'Instagram de jesuitescat, el canal Youtube i la pàgina web www.pregaria.cat.

Retransmissió dels oficis de Setmana Santa des de Lleida

Durant el Tridu Pasqual, la retransmissió de les celebracions de Dijous i Divendres Sant (a les 19:00h) i la Vetlla Pasqual de Dissabte (a les 20.00h) tindrà lloc des de la comunitat de jesuïtes de Lleida i es farà a través del nostre canal Youtube, mentre que tant Diumenge de Rams com Diumenge de Pasqua proposem sumar-nos a la celebració de la Missa de Montserrat. Dijous, a més, a les 22:00h hi haurà una vetlla de pregària i divendres, a les 16.00h, un Viacreu, preparats des de la comunitat de jesuïtes de Casp, a Barcelona. 

També de dijous a diumenge, cada dia a les 10 del matí es publicarà a l'Instagram de jesuitescat un vídeo amb una inspiració per introduir la jornada. Aquests vídeos, sota el títol "Recés a la Ciutat", estaran preparats per l'equip de jesuïtes de la Cova Sant Ignasi de Manresa. 

Activitats per a famílies amb infants i per a joves

Famílies amb infants i joves tindran activitats i materials específics. La proposta per a les famílies comença ja a partir d'avui 3 d'abril i compta amb activitats que pretenen també buscar espais i moments fora de la pantalla, així com ajudar a viure el sentit d'aquests dies amb els més petits de casa. Trobareu els materials a www.pregaria.cat.

Pel què fa als joves, que aquest any s'han quedat sense la possibilitat de participar a la tradicional Pasqua Jove, el repte és mantenir la dimensió comunitària que tenen aquestes celebracions. Per això es proposen espais de trobada, els anomenats cercles MAG+S, en els que es podrà compartir allò que es viu aquests dies. Això sense oblidar els espais per sortir de la pantalla i aprofundir individualment. 

Podeu descarregar l'horari amb les activitats per aquests dies aquí.

Aquesta iniciativa dóna continuïtat al projecte #aCasaAmbDéu que es va posar en marxa en començar el confinament. Està en línia amb el projecte de la Província d'Espanya de la Companyia de Jesús, que ofereix també una programació similar, en castellà. Ho podeu trobar en aquest enllaç.