La sessió de novembre dels Dilluns dels Drets Humans va tractar sobre la situació dels infants migrants a Catalunya, i quines mesures cal prendre per millorar-ne l’acollida. La xerrada, que fou moderada per la periodista Aure Farran, es va celebrar a la sala d'actes del centre d'estudis Cristianisme i Justícia i va comptar amb les intervencions de Sílvia Carrasco, professora del departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Elisabet Ureña, advocada del programa de Migració de Càritas Diocesana de Barcelona.
La moderadora del debat va introduir a les ponents, i tot seguit va remarcar el desconeixement que hi ha sobre la situació legal dels infants migrants, destacant la criminalització que pateixen els joves migrants no acompanyats. Farran va apuntar que la xenofòbia i el racisme està molt present als nostres pobles i ciutats, i va fer una crida per acabar amb la desinformació que hi ha al voltant de les persones migrants.
La professora Carrasco va iniciar la seva intervenció afirmant que el futur de les societats dependrà del tracte que donem als infants i joves migrants, i ho va relacionar amb la taxa de reposició demogràfica, que és inferior a la que caldria per sostenir la piràmide poblacional. “La immigració és i serà clau per sostenir les societats occidentals”, va apuntar Carrasco. Sobre el racisme, va advertir que les escoles encara no han implementat cap protocol antiracista i que, en canvi, la majoria de joves migrants han estat parats pel carrer per qüestió d’origen o color de la pell.
Per la seva banda, Elisabet Ureña va lamentar que en vint anys no hem avançat gens en matèria de migracions. Ureña es va sumar a la reflexió sobre el desconeixement del fet migratori a les escoles, i va fer una crida a introduir conceptes relacionats amb la diversitat en tots els centres escolars.
En matèria legal, l’advocada de Càritas va exposar què vol dir no tenir permís de residència, remarcant que pels infants i joves migrats suposa no poder-se moure’s amb llibertat o no poder assistir al viatge de final de curs amb la resta de companys de l’escola. Així mateix, va denunciar que quan aquests infants arriben a la majoria d’edat, l’administració ja no garanteix la seva formació, creant unes desigualtats estructurals molt difícils de superar. Ureña també va destacar la importància de l’habitatge, afirmant que si una família no disposa d’una llar al seu nom o d’un contracte de lloguer, difícilment obtindran el permís de residència. “Hi ha moltes famílies que no poden pagar un lloguer, i que es veuen abocades a viure en una habitació. A més de les dificultats econòmiques, aquestes famílies estan privades de drets per la seva situació habitacional”, va explicar.
Per finalitzar la conferència, la professora Carrasco va advertir que la nostra societat està canviant, i que per tant és necessari que canviem la nostra mirada. “Hem de pensar en totes les persones que vivim a Catalunya com un nosaltres, sense distincions ni etiquetes”, va cloure Carrasco.
Els Dilluns dels Drets Humans és un cicle de conferències organitzat per Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, Mans Unides i Càritas. Es tracten diverses problemàtiques que comporten vulneracions o dificultats per als Drets Humans arreu del món.
Crònica publicada al web de Càritas Diocesana de Barcelona.