Després de sis anys de treball amb el Servei Jesuïta als Refugiats a l’Àfrica, a partir del proper mes de setembre el jesuïta Pau Vidal s’incorpora a la Fundació Migra Studium de la Companyia de Jesús a Barcelona per coordinar el projecte CIE i el treball que fan el grup de voluntaris que visiten i acompanyen persones que es troben al Centre d’Internament d’Estrangers de Zona Franca.
En Pau ha arribat a Barcelona després d’una intensa etapa als camps de refugiats de Kènia i Sudan del Sud, on ha treballat sobretot en projectes educatius, pastorals i d’acompanyament. “Incorporar-me al projecte CIE vol dir seguir acompanyant les persones que es veuen forçades a deixar les seves cases i terres, ara des d’aquesta riba del mediterrani”, diu en Pau, tot recordant que aquestes persones desplaçades sovint són criminalitzades i privades de llibertat.
Un treball que es projecta també cap a intentar ajudar a la societat occidental hiperconnectada i descorporalitzada a acollir els que no tenen casa, a celebrar la diversitat i generar fraternitat i que, per a en Pau, vol dir recordar la crida que va fer Déu al seu poble: "estimaràs [l'estranger] com a tu mateix, perquè tu també vas ser estranger a Egipte." En Pau prendrà el relleu al programa CIE de la Marga García, que s'incorpora ara a l'equip d'acollida de Migra Studium.
Tercera provació a Mèxic
Pau Vidal ha passat els darrers mesos a Mèxic, on ha completat la darrera etapa de formació com a jesuïta, el què es coneix com a “tercera provació”. Consisteix en sis mesos d’experiència, durant els quals els participants fan els Exercicis Espirituals i viuen un moment de renovació i aprofundiment interior compartit amb altres companys jesuïtes que provenen d’indrets i itineraris diversos.
“Després d’anys de vida molt abocada cap a fora, aquest ha estat per mi un temps privilegiat de recuperar el centre, la profunditat i recosir el cor. També ha estat moment per sentir la confirmació de la vocació a la Companyia com el meu camí cap a Déu”. Així és com defineix l’experiència d’aquests sis mesos a Mèxic, durant els que ha identificat una crida forta “a ser més que a fer”. Una crida que reconeix també en el treball fet a l’Àfrica: “els refugiats amb els que vaig establir amistat certament valoraven les activitats i projectes que portàvem a terme, però finalment, el que més agraïen eren les estones que passavem junts, el temps de qualitat”.
Recentment ha compartit la seva experiència en aquest vídeo publicat al portal d'informació de l'Església de Barcelona.
[video:https://youtu.be/XvXJgb1nLdI autoplay:0]