Reconeixement públic al Laboratori Químic de l’Ebre, germen de l'actual IQS

La Societat Catalana de Química va atorgar el premi 2023 de “Reconeixement d'Emplaçaments Històrics Representatius de la Química al Territori de Parla Catalana” al Laboratori Químic de l’Ebre, germen de l'actual IQS. La candidatura va ser presentada precisament pel centre universitari.

L’acte oficial d’inauguració de la placa de reconeixement es va celebrar el passat 22 de novembre, a càrrec de l’Ajuntament de Roquetes, i va finalitzar amb una conferència titulada “El Laboratori Químic de l’Ebre, germen de l'Institut Químic de Sarrià,” a càrrec del Dr. Salvador Borrós, director general de l’ IQS.

El Laboratori Químic de l’Ebre (LQE) va ser creat el 1905 per la Companyia de Jesús -al peu d'un turó a la localitat de Roquetes- amb l'objectiu de proporcionar a joves jesuïtes una formació química que conciliés la fe i la ciència. El fet que el LQE oferís una formació pràctica que completava la formació de tipus teòric va atreure llicenciats i enginyers laics. Aquesta nova situació va revelar ben aviat que la ubicació del laboratori no era adequada, i el 1916 les instal·lacions del laboratori es van traslladar a l'actual seu de Sarrià a Barcelona.

La Societat Catalana de Química assegura que a tot Europa hi ha força emplaçaments que recorden on es van produir importants desenvolupaments o esdeveniments de caràcter científic. Tot i això, pocs s'identifiquen amb la química. En aquest context, vol reconèixer aquells emplaçaments històrics (edificis, laboratoris, universitats, indústries, institucions, ciutats, explotacions, manufactures…) representatius de la química al territori de parla catalana.