"Prou hostilitat!": més de 250 persones a la vetlla davant el CIE de Barcelona

Més de dues-centes cinquanta persones es van reunir dissabte passat, 18 de gener, davant les portes del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, per participar a la sisena edició de la vetlla de pregària interreligiosa que organitza el grup de la Fundació Migra Studium (entitat del Servei Jesuïta a Migrants) que visita habitualment els interns del CIE.

Durant la vetlla es van llegir testimonis recollits pels voluntaris i voluntàries de Migra Studium. Casos com els de l’Amín, José Carlos, Raouf, Salem... que són només una mostra del patiment que es viu darrere els murs d’un CIE i de les més de 600 visites que el grup ha realitzat a més de 180 persones al llarg de l’any 2019. Testimonis de menors no acompanyats, de persones que estan soles a Barcelona, de persones malaltes, de persones que volen reunir-se amb els seus familiars... es van escoltar en silenci, a les portes mateix del CIE, fent ressonar el dolor, la dignitat i la determinació. “Si me expulsan, lo intentaré de nuevo hasta que me pueda quedar” deia en Salem; “tinc por d’oblidar-me dels fills i dels néts” deia en Walter.

Però al mateix temps, la trobada va mostrar les petites escletxes d’esperança que cada dia travessen els murs de l’hostilitat, per reclamar més hospitalitat als nostres barris i carrers, i més hospitalitat en les polítiques migratòries que actualment generen tanta hostilitat. L'experiència de la Meriam i en Roberto, que han estat acollits en famílies, demostra que l’hospitalitat és possible i que és una oportunitat per a molts de refer la seva vida.

La lectura dels testimonis es va alternar amb cants meditatius acompanyats per quatre músics, mentre l’il·lustrador Ignasi Flores realitzava in situ un mural de grans dimensions. Finalment es van recordar les 11 persones que han perdut la vida desde que els CIE existeixen.

La vetlla va tenir un marcat caire interreligiós i culturalment divers. Va comptar amb la participació del bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Antoni Vadell Ferrer, que va recordar que el passat setembre la Conferència Episcopal Espanyola va demanar el tancament de tots els CIE. Un poema del místic Ibn Arabí sobre l’amor va ser declamat en llengua àrab.

Amb aquesta iniciativa, Migra Studium denuncia una vegada més la vulneració de drets que suposa la privació de llibertat i les condicions d'internament als CIE: “són el rostre visible, físic, estructural, de la voluntat cega de no acollir, no reconèixer, no atendre”. L'entitat afirma que "per a nosaltres, mentre no aconseguim tancar el CIE, aquest esdevé un lloc sagrat, perquè són sagrades les vides de les persones internades i el seu patiment. Per a nosaltres és de justícia la cura d'aquestes vides a través del servei, l'acompanyament i la defensa dels seus drets. Des de Migra Studium seguirem acompanyant i seguirem denunciant fins que el darrer CIE tanqui".

Més d'una quarentena d'entitats van sumar-se a la convocatòria. El mateix cap de setmana i amb el mateix lema es van celebrar actes semblants a Madrid i Sevilla, convocats també per entitats del Servei Jesuïta a Migrants, Pueblos Unidos i Asociación Claver respectivament.