El gener de 2016 es va posar en marxa la campanya Hospitalitat, promoguda pel sector social de la Companyia de Jesús a Espanya. Al llarg d'aquest any s’ha proporcionat orientació jurídica, laboral, suport lingüístic i acompanyament social a prop de 1.500 persones. A més, s’ha acollit residencialment 46 persones, i 100 persones han estat acollides d’emergència en instal·lacions de centres educatius, comunitats jesuïtes i altres comunitats religioses. La campanya ha treballat en quatre àmbits: l'acollida de persones migrants i refugiades, la cooperació internacional, la sensibilització i la incidència.
Reforç als programes d'atenció a persones migrants i refugiades
La Companyia de Jesús compta ja amb experiència de treball en aquests àmbits, a través de les entitats que es dediquen a l'acompanyament de persones en situació de vulnerabilitat, i especialment, els centres que formen part de la xarxa del Servei Jesuïta a Migrants (SJM), així com projectes específics d'atenció a persones migrants i refugiades. En aquest últim any, s'han reforçat, ampliat i replantejat els recursos d'acollida que ja estaven en marxa, oferint noves places i activitats. I s'ha treballat en estreta col·laboració amb les entitats especialitzades en refugi i amb plataformes ciutadanes de solidaritat, a més de participar en els espais d'interlocució amb institucions públiques.
A Catalunya, l'espai d'acollida sociolingüística i formació laboral de la Fundació Migra Studium, entitat del Servei Jesuïta a Migrants, ha atès més d'un miler de persones i s'han reforçat les iniciatives per a l'aprenentatge de llengües, informàtica, alfabetització i cursos de capacitació laboral. Actualment l'entitat treballa per crear una xarxa d’acollida i hospitalitat familiar i comunitària durant un temps determinat i acompanyament a persones migrades que ho necessitin.
Accions d'incidència per denunciar les polítiques que vulneren els drets de les persones
S'ha pogut constatar la falta de coordinació de la resposta europea, el tancament progressiu i l’externalització de les fronteres i l’absència de voluntat política per a gestionar les migracions forçades complint amb les compromisos adquirits, amb greus conseqüències humanitàries. La falta de vies d’accés legals i segures ha portat a la mort a més de 5.000 persones en el seu intent per creuar el Mediterrani. És per això que la campanya Hospitalitat ha estat també molt activa, en xarxa amb altres organitzacions, per denunciar les polítiques que vulneren els drets de les persones, amb la participació en diverses accions d'incidència pública i sensibilització.
Cooperació internacional a zones frontereres
Des de l’enfocament integral amb el que va néixer la campanya, s’ha prestat especial atenció a les persones migrants i refugiades fora de les nostres fronteres, en països limítrofes a conflictes –on es troba la major part de persones refugiades- i també en el seu trànsit cap a Europa. Junt amb el Servei Jesuïta a Refugiats, s’ha proporcionat ajuda d’emergència a població refugiada a Hongria a través d’un projecte educatiu de menors no acompanyats i assistència legal, i al Líban, garantint el dret a l’educació de 1.440 infants a cinc escoles a Bekaa, una de las zones de major concentració de refugiats. A més, en col·laboració amb la diòcesi de Tànger, a Nador, s’ha donat suport a l’acompanyament i programes de salut per a població migrant i sol·licitant d’asil que arriba de diversos països de l’Àfrica a la frontera terrestre amb Europa.
Sensibilització per promoure una cultura de l'hospitalitat
Així mateix, des del convenciment que l’educació i la sensibilització afavoreixen la comprensió de la realitat i són clau per prevenir el racisme i la xenofòbia, s’han realitzat tallers formatius, jornades i xerrades a centres educatius, socials i culturals a tot Espanya. S’ha posat a disposició d’escoles, instituts i institucions d’educació no formal recursos educatius i l’exposició fotogràfica ‘Som migrants’ promoguda per l’ONG Entreculturas, el SJM-Espanya i el SJM-Mèxic.
Durant l'any 2017, la campanya continuarà treballant per crear una cultura de l’hospitalitat dins i fora de les nostres fronteres. Agraïm a totes les persones, col·lectius, comunitats i centres educatius que durant aquest temps s’han declarat terra d'acollida.