Pere Claver, un sant català que segueix animant el compromís de la Companyia de Jesús amb els més vulnerables

El passat dissabte 9 de setembre va tenir lloc la tradicional celebració de Sant Pere Claver a Verdú, el poble natal d'aquest sant, patró dels jesuïtes de Catalunya. L'Eucaristia, a la parròquia de Santa Maria, va ser concelebrada per diversos jesuïtes i sacerdots de la diòcesi. 
 
"Déu és present i tan a prop com sempre"
 
En la seva homilia, el delegat dels jesuïtes a Lleida, Alexis Bueno, va lamentar el moment de desconcert que vivim, davant d'injustícies com els recents atemptats, que generen desconsol i incertesa. Enfront d'això, però, va animar a endinsar-nos "en el cor de la presència d'un Déu tan actiu com sempre, que acompanya la humanitat" i ho va fer a través de l'exemple de Pere Claver, que va dedicar la seva vida a la defensa dels esclaus a l'Amèrica del segle XVII.
 
Una missió compartida per la família ignasiana
 
La diada de Sant Pere Claver s'ha convertit també en el moment en que la Companyia de Jesús a Catalunya celebra l'inici del nou curs. A Barcelona, a l'Església dels Jesuïtes del carrer Casp va tenir lloc aquest dimarts 12 de setembre l'Eucaristia que marca aquest començament i que va aplegar més de 400 persones implicades en diverses institucions i comunitats de la Companyia de Jesús. Una comunitat que, amb aquesta celebració, expressa la voluntat de treballar i comprometre's, novament, en una missió que és compartida. 
 
El delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, va voler assenyalar, en la seva homilia, tres elements que predisposen a aquesta missió a la que se sent cridada la família ignasiana. En primer lloc, una invitació a alliberar-nos de tot allò que ens dificulta el nostre treball per un món més just. En segon lloc, la crida a deixar empremta en les persones i en el món, com va fer Pere Claver. I finalment, la proximitat a Jesús, que defineix el nostre compromís. 
 
La celebració va acabar amb el lliurament, als membres dels consells de la Plataformes Apostòliques Locals d'un exemplar de les Cartes espirituals de sant Ignasi de Loiola, acabades de publicar. És la traducció al català d'aquest text, a càrrec del P. Joan Ribalta, que ha publicat l'Escola Ignasiana d'Espiritualitat dins de la seva col·lecció Estudis.
 
El Papa Francesc recorda l'entrega absoluta de Pere Claver als més vulnerables
 
La celebració de Sant Pere Claver ha estat també ben especial aquest any a Colòmbia, ja que ha comptat amb la presència i la participació del Papa Francesc que, en el seu viatge al país, ha volgut visitar Cartagena d'Índies, el lloc on Pere Claver va morir l'any 1654 i on reposen les restes del sant. Ho va fer el diumenge 10 de setembre, en el darrer dia de la seva visita a Colòmbia, i amb missatges, un cop més, de defensa dels més vulnerables i reivindicant la dignitat de la persona i els drets humans, connectant amb la història de Sant Pere Claver, reconegut com un pioner en la defensa dels drets humans per la seva entrega incondicional als esclaus.
 
"Va entendre", va dir Francesc, "que no podia restar indiferent al sofriment dels més indefensos i maltractats de la seva època, i que havia de fer alguna cosa per alleujar el seu sofriment". També va recordar que la seva entrega va ser absoluta, enfrontant-se a aquells que es beneficiaven del comerç dels esclaus. 
 
Va ser també a Cartagena d'Índies on el Papa Francesc va tenir una trobada amb els jesuïtes colombians, "molt significatiu per tots nosaltres", destacava el jesuïta colombià Santiago Tobón, "perquè Pere Claver va ser un jesuïta que va fer explícit en el seu moment, i encara avui segueix animant el compromís radical de la Companyia amb els més exlosos i vulnerables".