Els últims anys s’ha popularitzat parlar de coaching. Però la pràctica de l’entrenador que acompanya en una exercitació interior té una història de segles a través de l’acompanyament espiritual. I malgrat que tradicionalment vinculem aquest paper a preveres o religiosos, molts laics i laiques es troben, en la seva vida diària, en l’àmbit personal o professional, acompanyant persones, ajudant-les a prendre decisions, a trobar orientació per la vida, a afrontar processos de dol, de trencament familiar, etc.
Per als acompanyants es fa imprescindible tenir qualitats com la capacitat d’escolta o la disposició per respectar la realitat de l’altre, però cal també complementar-les amb una formació que proporcioni pautes perquè aquest acompanyament arribi a bon port.
El postgrau en Acompanyament Espiritual de l’Institut Universitari de Salut Mental Vidal i Barraquer (Universitat Ramon Llull) és una iniciativa pionera en aquest àmbit. Ara se’n convoca la vuitena edició, sota la direcció acadèmica dels jesuïtes Josep Rambla, teòleg i Jordi Font, psiquiatre. La seva peculiaritat és que integra la dimensió espiritual i la psicològica i ho fa a través de la formació teòrica però també la vessant vivencial.
La proposta pot ser especialment útil per a professionals de l'àmbit sanitari, de l'acció social, de l'educació i persones que es troben acompanyant altres persones ja sigui en comunitats, parròquies o en la pròpia família.
El postgrau inclou un mòdul d’acompanyament a les pèrdues i mancances, dedicat a abordar la realitat del dol, entès d’una manera àmplia, no només entorn de la mort.
Més informació en aquest enllaç i a docencia@fvb.cat