"M'agradaria ser sacerdot per a tothom, també per aquells que se senten allunyats de l'Església"

Testimoni d'Òscar Fuentes, jesuïta que rebrà l'ordenació presbiteral el proper dissabte 30 de juny a Barcelona, junt amb els companys Luis Miguel Muñoz i Pau Vidal.

Et pots presentar breument?

Sóc l’Òscar Fuentes Nuño, el més petit de tres germans. Nascut a L’Hospitalet i veí de Bellvitge. Vaig estudiar als Jesuïtes i les Teresianes del meu barri, on va créixer la meva fe. Catequista, monitor. Em va colpir descobrir la pobresa real de famílies i infants del meu entorn. Mestre de Primària per vocació i estudis. Als 21 anys decideixo entrar al Noviciat dels Jesuïtes de Saragossa. Inicio un camí de creixement personal, comunitari i espiritual en aquest cos universal d’amic en el Senyor on em sento cridat a donar la vida. Com a missió rebuda dels superiors he estudiat Antropologia Social. Una vegada llicenciat, he treballat dos anys a les Escoles Jesuïtes Gràcia i Bellvitge, d’on guardo un gran record i on s’ha confirmat la meva vocació educativa. Posteriorment, em destinen a iniciar els estudis de Teologia a la Universitat Pontifícia Gregoriana de Roma. Actualment, m’especialitzo en Pastoral, continuant Roma, a la Universitat Pontifícia Salesiana.

Per què jesuïta?

Pel testimoni dels jesuïtes que vaig conèixer treballant a les obres del meu barri, a l’Escola i la Parròquia. Em va atraure la seva forma de vida, la seva senzillesa, la vivència i la comunicació de la fe en el dia a dia. La capacitat de viure en comunitat malgrat les diferències. Posteriorment, vaig descobrir la missió de la Companyia, la defensa de la fe i la promoció de la justícia. El treball per la reconciliació en un món trencat. L’espiritualitat ignasiana que pretén ajudar a trobar a Déu en totes les coses. El treball divers i a les fronteres, al servei de l’Església, formant un cos d’amics en el Senyor...

Què vol dir ser capellà?

M’inspira la imatge evangèlica del Bon Pastor, donar la vida, gastar-la, configurant la meva vida a la de Jesús, amb l’estil de Sant Ignasi. Acompanyar, ser solidari, fer present la gràcia de Déu a la comunitat cristiana a través de la celebració dels Sagraments. Anunciar la Bona Notícia, sobretot, per aquells que suposa una possibilitat d’esperança. És difícil expressar-ho, però he anat definint la meva crida al presbiterat al llarg de la meva formació a la Companyia. A l’inici era una realitat llunyana que s’ha anat concretant a la vida diària, amb el testimoni dels companys, amb els comentaris de tantes persones. M’identifico amb una inspiració de la Congregació General XXXIV que afirmava que el presbiterat del jesuïta era per a la missió, per sentir-nos enviats. Una forma de ser, més que el fer.

Amb quines il·lusions o deistjos arribes a aquest moment?

La meva major il·lusió és que el meu ministeri presbiteral vagi prenent forma, sentit, estimació, compromís... amb l’ajuda de la comunitat cristiana i dels meus companys jesuïtes. Sóc jesuïta gràcies a l’exemple i l’ajuda dels meus companys. Espero aprendre a ser prevere de la mateixa manera. Responent a aquest do d’una forma serena i conscient, tot servint i estimant, a l’estil de Sant Ignasi. Per últim, un desig , m’agradaria ser sacerdot per a tothom, també per aquells que se senten allunyats de l’Església. Escoltant els seus dubtes, observacions, crítiques cap a l’Església i compartint les seves esperances i desitjos per trobar camins de col·laboració. I, d’una forma especial, al servei dels necessitats, perquè puguin recuperar la seva dignitat de fills i filles de Déu.

Amb la Fundació Migra Studium

L'Òscar rebrà l'ordenació presbiteral dissabte vinent a l'Església del Sagrat Cord al carrer Casp de Barcelona. Els tres jesuïtes que rebran l'ordenació han manifestat la seva voluntat de no rebre regals i destinar els diners amb què els vulguin obsequiar familiars i amics a la Fundació Migra Studium, membre del Servei Jesuita a Migrants. Les aportacions aniran destinades a donar suport a procesos d'integració social, escolar i laboral dels nous ciutadans procedents de la immigració. Les persones que hi vulguin col·laborar ho poden fer a través d'aquest compte corrent:
CCC: 0182-6035-4202-0150-2765
Titular: Fundació Migrastudium
Assumpte: donació ordenació presbiteral 2012