Les ferides exteriors són un reflex de les interiors. Entrevista a Xavier Melloni SJ

Xavier Melloni, jesuïta, teòleg i antropòleg, s’ha incorporat recentment com a nou director del Centre Internacional d’Espiritualitat de la Cova Sant Ignasi de Manresa. 

Un equip del programa Signes dels Temps, de TV3, va ser a la Cova per conversar amb Melloni. Una entrevista reposada, sobre l’espiritualitat ignasiana, el diàleg interreligiós, el lideratge del Papa Francesc o el valor del silenci. 

Vegeu l'entrevista

Des dels jardins del centre d’espiritualitat, Xavier Melloni ha recordat la seva entrada a la Companyia de Jesús, quan tenia 18 anys. Motivat sobretot, per la figura del P. Pedro Arrupe, que aleshores era el Superior General dels jesuïtes, per l’obertura a la contemporaneïtat i la dimensió comunicativa que té la Companyia de Jesús. 

Quan estem a la cloenda del 500 anys aniversari de la ferida que canvià per sempre la vida d’Ignasi de Loiola, al llarg de la conversa, el director de la Cova ha volgut remarcar que Sant Ignasi va quedar ferit per una bomba, però "tenia una altra ferida interior, de manca de reconeixement”. Gràcies a la ferida exterior es va poder aturar, i  va poder obrir la ferida interior". És a Manresa on aprèn a rendir-se, i "rendir-se no és claudicar, sinó deixar de tenir el control de mi mateix, perquè la presència de Déu guia la meva vida".  

Sobre l’espiritualitat ignasiana, el jesuïta recorda que integra l’experiència de Déu, el coneixement d’un mateix, i  l’entrega al món; i esdevé un procés d'escolta de la voluntat de Déu per saber quin és el meu lloc en el món. 

I dels ja gairebé 10 anys de pontificat del papa Francesc, en valora sobretot les tres línies fonamentals en les que ha posat l’accent a través del seu magisteri; l’amor humà, la conversió ecològica i un nou ordre internacional de justícia i de pau entre les nacions". També en destaca la reforma de la cúria, i el seu paper com a líder espiritual rellevant, capaç d’oferir una paraula escoltada, tant per creients com per no creients, que és coherent i creïble.

Un dels àmbits d’especialització del Xavier Melloni és el diàleg interreligiós. “Necessitem conèixer el llegat i la saviesa de totes les tradicions espirituals i incorporar-ho a partir de la pròpia tradició”, diu sobre aquesta qüestió. “El futur de les religions passa per la confiança d’unes amb les altres. No tenir por a l’altre, perquè hi ha moltes pors encara camuflades en forma de prejudicis”.