Per a les organitzacions del sector social que treballen a l'àrea de menors, aquesta crisi està suposant un gran esforç per mantenir el contacte amb els infants i les famílies.
Preocupen i molt les conseqüències en els més vulnerables, que passen el confinament en habitatges molt precaris i, en molts casos, gairebé sense recursos. I també la bretxa digital, que es fa més evident que mai.
Constaten la fragilitat del món en què vivim, però les entitats han reinventat amb creativitat la manera d'acompanyar i treballen per enfortir encara més els vincles amb les famílies i amb les xarxes de solidaritat.
Hem parlat amb la Maria Nadeu, directora de la Fundació Salut Alta, a Badalona i la Txell Vilaclara que coordina el centre obert de primària d'aquesta entitat. Ens han explicat des de la seva experiència, quina realitat viuen. Per fer front a les necessitats del dia a dia dels nens i nenes que atenen, la Fundació la Salut Alta acaba d’engegar la campanya #penjantdunfil.
“Som entitats d’acció directa, de vincle, de mirada, de tacte i en dos dies vam haver de replantejar tota la nostra intervenció i adaptar-nos als canals disponibles… ens hem hagut de reinventar”, reconeixen. La prioritat ha estat, des del primer moment, mantenir el contacte amb els menors i les famílies. “El més important és que les famílies saben que seguim sent un punt de referència”. Això els permet compartir amb les educadores els dubtes i angoixes que tenen, ajudar-les en les seves necessitats d’ara i fer d’altaveu les administracions posin recursos, amb mirada de futur.
I és que per aquestes famílies, les conseqüències de la crisi que vivim s’agreugen, perquè prèviament ja patien situacions molt complexes. Habitatges precaris, llars que s’han quedat sense ingressos, dificultat per garantir els àpats, falta d’hàbits per part dels menors, infants desatesos, i també el risc de desconnexió del sistema escolar. “El confinament pot deixar seqüeles emocionals, psicològiques, educatives o físiques”, adverteixen.
“Com a societat estem posant recursos, sobretot a nivell sanitari, per superar aquesta pandèmia i salvar el màxim de vides, però caldrà posar recursos a nivell social per donar suport a les famílies, a les escoles o a les entitats del tercer sector”, ens expliquen des de la Fundació Salut Alta.
Us recomanem llegir l’entrevista sencera amb la Maria Nadeu i la Txell Vilaclara, de la Fundació Salut Alta, en aquest enllaç.
També podeu escoltar i veure el diàleg que la Maria Nadeu va mantenir amb Xavier Casanovas dins del cicle de #DiálogosExcepcionales de Cristianisme i Justícia: Diàleg amb Maria Nadeu