Les nostres entitats socials, que acompanyen a persones en situació de vulnerabilitat, veuen aquests dies també afectada la seva activitat per la situació d’excepcionalitat que estem vivint. Malgrat tot, intenten continuar treballant, tot i les limitacions, perquè les persones que ja es troben en situacions de risc social o d’exclusió, no vegin agreujada encara més la seva situació.
Els centres han hagut d’aturar les activitats que impliquen treball en grup: les activitats amb infants i famílies, els cursos de formació, etc. Però mantenen aquelles activitats que estan dirigides a atendre les necessitats més bàsiques, com el lliurament d’aliments, i han adaptat l'acompanyament i el seguiment a famílies, infants i alumnes a través del contacte online o telefònic.
Per això s’ha intensificat el seguiment telefònic, oferint tota la informació bàsica i l’orientació que es pugui, i s’estan activant noves maneres d’oferir recursos a distància a tavés d’internet o whatsapp. Preocupa especialment poder identificar els casos que requereixin una atenció especial, que puguin quedar aïllats sense suport, o que caiguin en una situació de precarietat o vulnerabilitat per les conseqüències del confinament.
Des de Migra Studium, treballant en xarxa amb les organitzacions Iridia, SOS Racisme, Tanquem els CIE, es va veure de seguida amb preocupació i es va denunciar la situació de risc i vulneració de drets que s’estava generant al CIE de Barcelona, cosa que va fer possible, finalment, aconseguir l’alliberament de les persones que hi estaven internades. A més, Migra Studium fa el possible per atendre les persones que acompanya l’entitat, adaptant-se la siutació actual, i mantenint el contacte a través de mitjans no presencials: el grup de joves i els alumnes dels diversos cursos es mantenen en contacte amb les educadores i el professorat a través de les xarxes.
Des de la Fundació la Vinya a l’Hospitalet de Llobregat garanteixen el seu servei de banc d’aliments i ens expliquen que al llarg de la primera setmana de confinament han repartit més de 150 lots d’aliments a famílies de Bellvitge-Gornal. L’entitat ha pogut copsar la incertesa i els temors que pateixen aquestes famílies, per on es pot veure afectada la seva situació arran de la crisi que estem vivint. I pot ser especialment crític en el cas de les persones sense sostre, a les que s’intenta donar suport amb menjar i material de protecció per reduir el seu risc de contagi. També es manté a través del contacte telefònic diari el projecte Lligams per acompanyar els veïns i veïnes que es troben sols.
El centre Sant Jaume, de Badalona, ha interromput l’activitat presencial amb infants i famílies. Però l’equip de l’entitat segueix treballant, per evitar possibles situacions de desemparament. També es manté l’activitat, a distància, de la unitat d’escolarització compartida, per tal de garantir una certa continuïtat.
En una situació semblant treballa la Fundació Salut Alta, a Badalona, aturant les activitats presencials però mantenint l’atenció via telefònica de forma continuada per fer el seguiment de famílies i infants.
A Lleida, Arrels sant Ignasi, treballadors/es i voluntaris/es de l’entitat fan un esforç especial aquests dies, per tal que continuar fent el lliurament d’aliments i productes bàsics, mantenint contacte amb els pisos de reinserció o garantint l’obertura de les dutxes del centre obert de l’entitat per a les persones sense llar.