La proposta virtual d’Ignatius Experience que acosta els joves a Sant Ignasi

L'exposició virtual Ignatius Experience no és una experiència més. Aquest recorregut per la vida de Sant Ignasi de Loiola apropa d'una manera actual als passos que aquest sant jesuïta va fer fa més de 500 anys. I ho podeu fer, ni més ni menys, que des de casa. Hem parlat amb Josep M. Riera, el Comissari de l’Exposició, per aprofundir una mica més sobre els aspectes positius de viure digitalment el camí del fundador de la Companyia de Jesús.

Segons ens explica en Josep M., en el plantejament de l'exposició es va tenir molt en compte presentar la vida de Sant Ignasi des d'una perspectiva actual "usem la imatge com a eina principal de comunicació amb textos que transmetessin l'essència de la vida i els fets del sant; a més, expliquem com la Companyia està responent als desafiaments actuals a través de les preferències apostòliques”. La intenció principal, detalla Riera “va ser presentar Sant Ignasi com un home que va viure la transició entre dues èpoques, la medieval i la renaixentista, entenent que ens pot ajudar en les transicions que estem vivint avui dia, en el gran canvi que la societat i el món estan fent”.

Durant el recorregut el visitant és convidat a fer també una reflexió, ajudat per les preguntes de l'àudio a través de les diferents sales: com la vida de Sant Ignasi pot il·luminar moments importants de la teva pròpia vida. "Les obres d'art, quadres i escultures de l'exposició alternaven les obres clàssiques del seu temps o de segles posteriors, amb obres d'artistes contemporanis, de manera que tant allò que es veu, es llegeix o allò que s’escolta a l'àudio, potencií el diàleg entre la vida de Sant Ignasi i la del visitant que recorre l'exposició”.

¿Per què la proposta virtual de Sant Ignasi és una gran oportunitat per als joves? 

"Els passos del sant jesuïta ho són perquè des del primer moment podem reconèixer que en el seu camí també hi ha èxits i fracassos, hi ha renúncies i opcions que canvien la vida", comenta Josep M. Riera. A la proposta virtual “els joves experimenten, des del silenci, els seus sorolls com les xarxes socials o la preocupació per la imatge exterior… que no els deixa veure ni sentir el més essencial i important de la vida, que és estimar fins a l'extrem, gastant la vida pels altres”.

Continua reflexionant sobre el canvi d'era que la societat està actualment vivint i la relaciona amb aquesta experiència. "Ignasi basa la seva realització com a persona en l'èxit personal, en 'amors' i en la cerca d’una posició influent en el món, una vida que es va veure truncada per un accident que va canviar totalment els seus plans, un canvi que el va portar a passar per moments de depressió i altres de gran lucidesa i finalment a la seva conversió a Déu i al lliurament a una vida de servei".

Sobre això, enllaçant-ho amb les nostres vides, comenta Riera, l'exposició “planteja que la vida de Sant Ignasi pot il·luminar les persones d'avui dia, que busquen la seva realització a través dels valors de la societat actual. I pot ajudar a encaixar accidents, malalties, o altres problemàtiques més difícils, a fer una revisió de la seva vida i trobar un nou canvi de plantejament vital”. Mentre el tour va recorrent les diferents sales, l'àudio ajuda a plantejar al visitant diferents preguntes. Són preguntes que també es va fer Sant Ignasi, en els canvis que la ferida de Pamplona li va suposar i que poden aportar llum i temps de reflexió sobre la pròpia vida.

Finalment, l'exposició posa èmfasi "especialment en tot allò que fa referència al discerniment i la seva aplicació, a l'espiritualitat ignasiana i al que fa al servei al món i a la església", puntualitza Riera. L'exposició acaba amb una estona en silenci davant de la imatge orant del Pare Arrupe "invitant els visitants a compartir les seves impressions sobre el recorregut i l'experiència viscuda" 

Gaudiu de l'experiència virtual des d’aquest enllaç.