La parròquia de Sant Ignasi de Lleida obre les portes per acollir temporers de la campanya de la fruita

Les portes de la parròquia de Sant Ignasi de Loiola Lleida, de la Companyia de Jesús, s’han obert aquesta setmana per oferir un espai d’acollida i hospitalitat a persones que arriben a la ciutat per la campanya de la fruita. Tres entitats, Arrels Sant Ignasi, Creu Roja i Càritas Diocesana de Lleida, i membres de la Plataforma “Fruita amb Justícia Social”, s’han unit per col·laborar en aquest projecte i poder donar una resposta des de l’hospitalitat, que aquest any es fa especialment necessària i urgent per la situació d’excepció que estem vivint arran de la crisi de la COVID-19.

La campanya de la fruita porta cada any moltes persones a Lleida. Aquests dies, com a conseqüència de la situació generada per la COVID-19 moltes d’elles es troben sense recursos per atendre’ls. “El resultat és que el nombre de persones dormint al carrer ha augmentat”, adverteix Roger Torres, jesuïta i rector de la parròquia de Sant Ignasi de Loiola i president de la Fundació Arrels Sant Ignasi.  

La iniciativa de les entitats i la parròquia és una resposta d’emergència, a l’espera que es posin en marxa els dispositius d’acollida que l’Ajuntament de Lleida ha d’oferir a partir de l’1 de juny. Per a Roger Torres “és un gest senzill perquè les condicions per acollir de forma segura redueixen la nostra capacitat a 10 persones i també perquè és una resposta acotada en el temps, fins que l’administració local disposi, a principis de juny, d’un lloc d’acollida”. Tot i això, “el nombre reduït ens permet oferir un espai amb molta calidesa”.

Tècnics i voluntaris de les tres entitats fan possible aquest espai temporal a la parròquia de Sant Ignasi, en el que s’ofereix un lloc on poder pernoctar. Les persones acollides podran dutxar-se, fer un àpat calent i dormir, així com disposar d’una consigna per deixar les seves pertinences.

A banda d’aquesta resposta directa d’acollida, les entitats reivindiquen a les diverses parts implicades que assumeixin les seves responsabilitats: a les administracions locals, que ofereixin espais d’acollida per a les persones que dormen al carrer, a les persones que contracten, que compleixin amb les obligacions d’oferir espais dignes de pernoctació, a les grans empreses, que paguin un preu just per la fruit que comprem, al govern central, que permeti a les persones en situació irregular poder disposar de contractes temporals de treball i a la ciutadania, que faci seu el discurs de l’hospitalitat i posi rostre als recolectors que fan possible que tinguem cireres, pomes, peres o préssecs a la taula dels nostres menjadors.

“I és que l’hospitalitat deu ser això”, diu Roger Torres, “pensar que si mai arribés jo a una terra diferent, lluny dels meus, m’agradaria trobar una comunitat humana, una ciutat que m’acollís així, amb tota aquesta calidesa”.