La demora en els expedients d'estrangeria provoca greus vulneracions de drets

La Fundació Migra Studium, entitat del Sector Social de la Companyia de Jesús i de la xarxa del Servei Jesuïta a Migrants, ha fet públic aquesta setmana un comunicat juntament amb Bayt Al-Thaqafa i la Fundació Servei Solidari, en el que es demana que es resolguin de forma immediata els milers d'expedients de ciutadans i ciutadanes estrangeres de Barcelona. 

El comunicat, obert a l'adhesió d'entitats, denuncia que la Subdelegació del Govern a Barcelona incompleix el deure de resoldre, en els terminis establerts per la llei, els expedients de ciutadans estrangers que viuen a Catalunya. 

Tot i que Llei orgànica d’Estrangeria imposa un termini màxim de tres mesos per a notificar les resolucions d’autoritzacions, i les seves pròrrogues, "el retard de l’oficina d’estrangers de Barcelona per resoldre senzills expedients administratius és de cinc, sis i, fins i tot, set mesos", constaten les entitats.

L'incompliment de terminis, sumat als requeriments per aportar documents ja incorporats, vulnera greument els drets fonamentals de les persones estrangeres, i afecta també els ocupadors i les empreses on estan treballant o on s’haurien d’incorporar.

Les conseqüències de tot això són moltes vegades dramàtiques en les vides de les persones estrangeres, com ho mostren alguns dels testimonis que recullen les entitats. Es tracta de persones que, havent rebut ofertes de feines i tenint l'oportunitat d'accedir a un contracte de treball, han perdut aquesta oportunitat per la demora en la resolució dels seus expedients. 

Podeu trobar el comunicat complet al web de Migra Studium.