Jacques Haers parla sobre reconciliació a Cristianisme i Justícia

El jesuïta Jacques Haers, professor de Teologia i de Ciències Religioses a la Universitat Catòlica de Lovaina ha participat aquest dilluns en l'acte d'inauguració de curs de Cristianisme i Justícia, a Barcelona, amb una lliçó inaugural sobre com reconciliar contraris en un món de conflictes.
 
Haers va ser presentat pel responsable de l'àrea teològica del centre, Jaume Flaquer. La reflexió del ponent va partir de la consideració de l'ésser humà com a ésser relacional que es defineix, no per la seva subjectivitat, sinó per la seva capacitat d'establir relacions amb els altres. "La identitat és una condició que en la meva relació, necessària, amb l'altre, es va configurant", va afirmar.
 
Davant els conflictes, el jesuïta va assenyalar la necessitat de trobada entre víctimes i victimaris, en un itinerari de veritat, responsabilitat, reparació i reconciliació, com proposa la justícia restaurativa.
 
Reconeixent les dificultats d'aquest procés, Haers insisteix en la necessitat de trencar la perspectiva de víctima i botxí, per passar a buscar junts una manera de reconstituir un futur reconciliat, amb ajuda d'un mediador que reconeix que hi ha veritat i error en les dues parts. Es tracta, ha dit, de "sortir de l'oposició per entrar a la construcció d'una realitat nova". Això implica capacitat de parlar i perdonar, de crear una nova forma de relacionar-nos que tingui en compte l'altre. "No és fàcil", ha reconegut, però cal creure que és possible i posar-se en camí, perquè estem en el món entreteixits amb l'altre. Per això va concloure la seva xerrada amb una frase en una fotografia feta el mateix dia als carrers de Barcelona: "junts fem possible l'impossible".
 
Després de la seva conferència a Barcelona, Jacques Haers estarà aquest dimarts 8 d'octubre a Saragossa, el dimecres 9 a Bilbao i el dijous a Sevilla, recorrent els centres fe-cultura-justícia de la Companyia de Jesús en aquestes ciutats.
 
En un moment en què es posen en relleu les múltiples fractures socials, polítiques i ambientals que té el nostre món, els centres de la Companyia de Jesús han volgut posar en primer pla aquesta reflexió sobre la reconciliació, que és una tasca personal, però també una tasca essencialment ètica i política, per recrear aquelles condicions humanes que fan possible el desenvolupament integral de la vida social, anant a contracorrent d'una cultura hegemònica de l'exclusió, del descartament, i del triomf del poder i la força sobre les víctimes.
 
Aquest treball entorn a la reconciliació ocuparà bona part de la reflexió de Cristianisme i Justícia i de la seva oferta formativa durant aquest curs.
 
Podeu trobar més informació sobre totes les activitats i publicacions del centre a www.cristianismeijusticia.net