La matinada d'aquest dilluns 31 de març ha mort a Sant Cugat del Vallès l’Ignasi Salat, jesuïta que ha estat dedicat al món de l'educació.
Va néixer el 2 de març de 1933 i va entrar al noviciat de la Companyia de Jesús l’any 1950, a Veruela i després va completar la seva formació a Raimat, on va cursar l’etapa del juniorat. A Sant Cugat va fer els estudis de filosofia i teologia, i a Barcelona va estudiar la llicenciatura en Ciències Físiques. L'any 1966 es va ordenar sacerdot.
Tota la seva vida ha estat dedicat al món de l’educació a Catalunya. Aquesta tasca l’ha dut a terme a Barcelona, als col·legis de Casp i Sant Ignasi, a L’Hospitalet de Llobregat, al col·legi Joan XXIII de Bellvitge; i finalment, els darrers anys, a Lleida, on també en aquesta darrera etapa de la seva vida ha col·laborat al col·legi Claver de Raimat.
A banda de la seva dedicació a la docència com a professor, ha ocupat càrrecs directius en aquestes escoles, i també va ser responsable d’educació de la Companyia de Jesús a Catalunya. La seva visió educativa s’inspirava en l’esperit de la renovació pedagògica de principis del segle XX, posant èmfasi en la personalització, el contacte amb la natura i les metodologies actives. Va ser pioner en la implicació en els moviments de mestres que desitjaven una transformació profunda de l’ensenyament amb l’arribada de la democràcia, desprès de la dictadura franquista.
Una mirada pedagògica creativa i rigorosa
Tenia una mirada pedagògica creativa i rigorosa, amb un accent cristià i humanista, en el que es trobaven la voluntat d’educar i d’apropar l’experiència de la transcendència als alumnes. El P. Ignasi Salat va ser un decidit impulsor de l’adaptació del Paradigma Pedagògic Ignasià a les escoles. És important destacar la seva aposta per la formació dels mestres, aspecte que sempre va considerar fonamental. Per això va impulsar l’anomenada FORPE, un programa de formació permanent dels educadors i educadores, que els permetia fer un parèntesis de tres mesos de l’activitat a l’escola per a llegir, reflexionar, formar-se i revifar la pròpia vocació.
Cal reconèixer la seva contribució a promoure la col·laboració entre les diferents escoles jesuïtes de Catalunya, sobretot en aquest àmbit de la formació del professorat, en el que serien els primers passos d’un procés que culminaria més endavant amb la creació de la xarxa Jesuïtes Educació. Tot i que ja estava jubilat, es va mostrar molt interessat i entusiasta amb la posada en marxa dels projectes d’innovació i transformació educativa que s’han portat a terme en els darrers anys a les escoles jesuïtes de Catalunya.
Al col·legi Claver de Raimat, l’Aula de Natura inaugurada l’any 2021 dins del projecte Claver Natura porta el seu nom, reconeixent la seva sensibilitat per la cura de la casa comuna, i la seva tasca de vetllar per l’hort de l’escola. També va ser un referent de l’Escola de Pares i Mares d’aquest col·legi.
La docència i les diverses tasques i responsabilitats en l’àmbit educatiu les va combinar sempre amb l’activitat pastoral com a jesuïta, col·laborant a diverses parròquies, com les de Sant Àngel Custodi i Sant Joan de Gràcia, a Barcelona, la Mare de Déu del Roser de Gimenells i la parròquia de Sant Ignasi a Lleida.