Ha mort el jesuïta i escultor Cinto Casanovas

El passat dissabte 9 de setembre va morir el jesuïta i escultor Cinto Casanovas i Corderroure. Havia nascut a Santpedor el 25 de gener del 1933 i ha mort el dia de Sant Pere Claver, el patró del seu estimat Verdú. Va entrar a la Companyia de Jesús el 1952. L’any 1972 es llicencià en Belles Arts. 

Amb 90 anys clou una vida dedicada a l’art i l’espiritualitat molt arrelada a la gent del poble, els darrers anys a Raimat -on ha estat rector fins el darrer dia- i també a Verdú, on tingué la seva casa-taller. 

Entre els anys setanta i fins a l’actualitat ha rebut molts encàrrecs civils i religiosos que passen per figures emblemàtiques de l’espai urbà i paisatgístic, com el Merma a Vic, la Dona de l’Aigua a la carretera del Doll, prop de Tremp o la Verema a Raimat. De motiu religiós en trobem a la capella de Storta, a Roma, la Mare de Déu de la façana de l’Església d’Os de Balaguer o el Pelegrí de la Seu de Manresa.  Va participar en les reproduccions romàniques de Montgarri, Mur o el magnífic Davallament d’Erill la Vall. I també encàrrecs ben populars, com gegants i capgrossos on s’hi expressen la seva finor i sentit de l’humor. 

“Aquests són alguns del molts exemples d’un escultor d’ofici, que coneixia i estimava els materials i això va fer que treballés tant el fang, com la pedra, el ferro i el bronze”, explica el seu company jesuïta Roger Torres. “A banda dels encàrrecs té una obra personal molt seva en la que va repetint el motiu de formes rígides i indeformables encavallades amb unes d'orgàniques i sinuoses que s'hi adapten. És potser l'obra més personal i autobiogràfica. Són aquestes obres, abstractes totes elles les que millor expressen la seva doble vocació, la de religiós jesuïta i la d’artista”. 

En destaca la seva creativitat i la seva concepció de l’art al servei d’una recerca que ens obre a la gratuïtat, l’admiració i la contemplació: “l’expressivitat de les obres, la força o la tendresa que desperten, o allò que pot arribar a suggerir el seu art més abstracte han interpel·lat sempre l’espectador”, destaca Roger Torres. 

Podeu trobar més informació sobre la seva trajectòria i la seva obra aquí i també en aquest vídeo que es va emetre al Telenotícies Comarques de TV3.