Emotius comiats per l’Ignasi Vila i el Josep Sugrañes a Barcelona i Bellvitge

Aquest cap de setmana han tingut lloc a Barcelona i a Bellvitge dues misses en record de l’Ignasi Vila i el Josep Sugrañes, respectivament, companys jesuïtes que ens han deixat durant els darrers mesos. En tots dos casos han estat trobades amb un aforament limitat i totes les mesures de prevenció per la COVID-19.

Dissabte a les 13:00h, a l’església del Sagrat Cor al carrer de Casp, una seixantena de persones, familiars i companys jesuïtes de l’Ignasi Vila, es van reunir per celebrar l’Eucaristia. El P. Vila, historiador, mestre i escriptor, va morir el passat 4 de setembre a Sant Cugat del Vallès. L’Eucaristia va estar presidida pel delegat del Jesuïtes a Catalunya, el P. Enric Puiggròs i l’homilia la va fer el P. Francesc Xicoy, que va destacar que l’Ignasi Vila va ser “home de pau, de vida austera, de sensibilitat social, amb un gran amor al país a la Companyia de Jesús i a l’Església”.

Són moltes les persones que coneixien i apreciaven el P. Vila, sobretot per la seva llarga trajectòria al Col·legi Sant Ignasi de Sarrià. És per això que està previst, més endavant i quan la situació sanitària ho permeti, fer una celebració adreçada a la comunitat educativa del Col·legi Sant Ignasi.

D’altra banda, el divendres, l’església de Sant Joan Evangelista de Bellvitge, a L’Hospitalet del Llobregat, va acollir una missa en record del Josep Sugrañes, que va ser vicari d’aquesta parròquia. La iniciativa va ser del rector, Mn. Miquel Cubero i va reunir unes 80 persones en una trobada molt emotiva, que va permetre a la família fer un comiat que no s’havia pogut fer, ja que el P. Sugrañes va morir el 29 de març, just uns dies després de decretar-se l’estat d’alarma i el confinament.  

En la seva homilia, el P. Enric Puiggròs, delegat dels Jesuïtes a Catalunya, va recordar que Sugrañes “era una persona amb molta empenta, amb un sentit del deure ben intens”. En va destacar la seva disponibilitat que el va portar a servir a la Companyia de Jesús en llocs ben diversos, la seva fidelitat i dedicació a la parròquia de Sant Joan Evangelista, malgrat els destins que el van portar a residir a diversos llocs, i la seva voluntat de fer el bé.  El P. Josep Sugrañes va estar dedicat en diverses etapes de la seva vida a l’àmbit de la cooperació internacional i el treball a favor de refugiats i desplaçats. També fou un dels fundadors i primer director de Cristianisme i Justícia. Els últims anys havia treballat sobretot al centre d’espiritualitat Cova Sant Ignasi de Manresa.

En record de tots els jesuïtes que han mort des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19, la Companyia de Jesús a Catalunya té previst poder celebrar una Eucaristia el proper 7 de novembre, dia que es commemoren els difunts de la Companyia de Jesús. L’aforament estarà condicionat i limitat en funció de la situació sanitària en aquell moment i la normativa que estigui vigent.