Els Exercicis Espirituals i la conversió ecològica

Aquest mes de juny s'ha fet a Manresa el Simposi Internacional 2024 sobre Exercicis Espirituals i Conversió Ecològica. Durant uns dies, 75 persones de 33 països diferents van parlar sobre com l'experiència dels Exercicis pot promoure la conscienciació i el canvi d'actituds davant de la crisi ecològica.

Han estat molts els ressons principals després de diversos dies de diàleg i reflexió. El jesuïta i director del Centre d'Espiritualitat de la Cova de Sant Ignasi, Xavier Melloni, ens ha ajudat a repassar alguns dels punts més destacats que han sorgit al llarg del Simposi. Destaca que "hem adquirit la consciència que la qüestió ecològica forma part d'un paradigma més ampli, que implica una forma integral de viure: la consciència de la interrelacionalitat de tota la realitat, cosa que comporta inseparablement el respecte i veneració per la natura, la consciència de la desigualtat i la injustícia social i l'augment de la percepció que Déu habita en tots els éssers vivents de la terra amb els que convivim”.

D'altra banda, també reconeix que aquesta conversió ha de ser sobretot de caràcter comunitari. "L'hem de fer tots junts, en equip, unint forces personals i institucionals. La conversió ecològica comporta un augment de la sensibilitat comunitària".

Finalment, per a Xavier Melloni ha ressonat aquests dies amb força el pas profètic que s'hauria de fer a les Cases d'Exercicis i als nostres Centres d'Espiritualitat "per visualitzar aquests compromisos i ajudar a sensibilitzar els que acudeixen a fer els Exercicis".

Són els Exercicis Espirituals clau per assolir una veritable conversió ecològica?

Melloni respon que el recorregut de les quatre setmanes afavoreix que es doni un procés de conversió. "Va des de la consciència del pecat personal i estructural (Primera Setmana), l'elecció per la bandera de Crist pobre i humil (Segona Setmana), la compassió per la terra i per les poblacions que pateixen el seu espoli (Tercera Setmana) i la celebració i l'agraïment de la presència de Déu a totes les coses (Quarta Setmana)".

Amb tot, al Simposi es va plantejar el risc d'imposar a l'exercitant aquesta clau de lectura. "Cal distingir bé quan es tracta d'uns Exercicis explícitament en clau ecològica, on els exercitants vénen lliurement a aprofundir aquesta perspectiva, dels Exercicis 'ordinaris', en què cal respectar la sensibilitat i el lloc on es troba l'exercitant".

La solidaritat i la sensibilitat ecològica van juntes

"La persona que no se sent interpel·lada per aquesta qüestió, probablement tampoc se sent interpel·lada pel dolor aliè" ens respon de manera rotunda Melloni a com motivar algú en aquest tema si no s'hi sent cridat. Explica el jesuïta que la solidaritat i la sensibilitat ecològica van juntes. "Cap de les dues es poden forçar, però sí que es pot ajudar a despertar-les. És important assenyalar que no es tracta d'una moda, sinó quelcom més radical i integral. Quan es força o s'imposa, provoca la reacció contrària, cal saber acompanyar aquest despertar".

En qualsevol cas, queda molt per fer, ja que "es tracta d'un canvi progressiu que té moltes implicacions, que tot just estem començant a descobrir". La quarta Preferència Apostòlica Universal de la Companyia de Jesús fa que no es pugui eludir aquesta qüestió, que “implica molts canvis en la nostra manera de procedir, tant personal com comunitari i institucional”.

Així ho va assenyalar també el Superior Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya, Enric Puiggròs, en la seva intervenció a l'obertura del Simposi, insistint en la importància radical de tractar un tema així. “A més de ser una de les preferències apostòliques, hi ha molt per explorar en aquest camp i és molt al que encara ens hem de convertir per viure una ecologia integral que respecti la mare terra. Està en joc fomentar una experiència espiritual integral”.