Francisco José Virtuoso, jesuïta i rector de la Universidad Católica Andrés Bello de Veneçuela, va ser la setmana passada a Barcelona, on va analitzar la situació de l’educació superior en el context veneçolà actual, en un acte coorganitzat per ESADE, IQS i HTSI.
A causa d’una economia hiperinflacionista i de la inestabilitat política del país, les seves universitats s’estan trobant amb moltes dificultats per poder mantenir l’activitat acadèmica, els programes socials i els fons de beques, que en el cas de la UCAB beneficien totalment o parcialment més del 30% de l’alumnat.
Durant l’acte es va llegir el Manifest de les universitats jesuïtes en solidaritat amb el poble veneçolà i amb la Universidad Católica Andrés Bello, subscrit per les autoritats d’UNIJES, els rectors de les universitats de Deusto, Comillas i Loyola, els directors generals d’ESADE, l’IQS, l’HTSI i l’ITF, i el rector de la Facultad de Teología de Granada.
La conferència de Virtuoso, que va estar acompanyat de Gustavo García, vicerector administratiu de la UCAB, s’emmarcava en una visita que el jesuïta va fer al llarg de la setmana a diversos centres d’UNIJES-Universidades Jesuitas a Madrid, Barcelona, Sevilla i Bilbao. Durant les seves diverses intervencions, conferències i entrevistes, Virtuoso ha denunciat la greu situació que viu Veneçuela, on més de la meitat de les famílies pateixen pobresa. Aquestes dades han obligat un gran nombre de població a sortir del país, però "el més impactant ha estat la velocitat amb què això ha succeït".
La Universitat Catòlica Andrés Bello, amb gairebé 12.000 estudiants, va camí de fer 70 anys: "som un dels actors que ha treballat per la construcció de la democràcia a Veneçuela". El rector de la universitat jesuïta veneçolana ha apostat per una transició política no violenta pel país, considerant que la solució a la crisi no és externa, sinó interna; tot i que creu que hi ha d'haver suport per part de la comunitat internacional.
A nivell social, la Companyia de Jesús manté una presència important en diferent àmbits de la vida ciutadana. La xarxa educativa Fe y Alegría, junt amb altres institucions de la Companyia estan molt presents en la societat. "L'Església i la Companyia de Jesús intenten ser pont sempre dins de la realitat de les víctimes i els qui pateixen".