El poder transformador de les paraules, en el Dia del Bon Tracte i la Cura

La setmana del 5 a l’11 de febrer i seguint la invitació del Sistema d’Entorn Segur de la Companyia de Jesús, les diverses institucions dels Jesuïtes a Catalunya es van sumar a la iniciativa del Dia del Bon Tracte i la Cura, una jornada per reflexionar sobre la importància de construir entorns segurs i atents. 

Centres educatius, comunitats o entitats socials van dur a terme activitats dedicades, aquest any a la importància de la comunicació en la relació entre les persones i el poder transformador de les paraules. 

A les entitats que treballen al sector social, i especialment aquelles que ho fan amb infants i joves, es va concretar en propostes diverses, adaptades a les edats i el context dels nois i noies. A la Fundació La Vinya, per exemple, van organitzar activitats sobre les paraules que poden ferir i les que acaronen, que van donar lloc a un concurs de dibuix sobre el tema.  

A Badalona, la Fundació Salut Alta va organitzar per als més petits dinàmiques per identificar les paraules que fereixen i les que són agradables de sentir. També es va treballar el tema a partir de contes. Als adolescents se’ls convidava a pensar en experiències viscudes o observades, i reflexionar com es posicionen ells mateixos davant aquestes situacions. A la Fundació Salut Alta també s’han dut a terme altres accions, com repartir protectors de la càmera dels ordinadors, un gest que, a banda de la seva funcionalitat concreta, ajuda a prendre consciència dels riscos associats als dispositius tecnològics. L’entitat també treballa activament en la formació sobre entorns segurs, no només per al personal, si no també per a les persones en pràctiques i el voluntariat, a partir del treball conjunt que s’està fent des de la Red Mimbre, que aplega les entitats del sector social de la Companyia de Jesús a Espanya que treballen en l’àmbit de la infància. 

Són alguns exemples de les diverses accions que van tenir lloc a les entitats de la Companyia de Jesús a Catalunya per recordar que, a través de les nostres paraules i les nostres accions, podem construir una comunitat més forta, respectuosa i atenta.