El Dr. Valentí Fuster, convidat per l'Associació d'Antics de Jesuïtes Sarrià

El passat dijous dia 29 d’octubre, el Dr. Valentí Fuster va participar al cicle de xerrades organitzades per l’Associació d’Antics Alumnes  Jesuïtes-Sarrià Sant Ignasi. Va ser al saló d’actes de la mateixa escola, que es va omplir amb més de 400 persones que no es volien perdre el que podia dir-nos aquest savi de la medicina i la investigació, que va demostrar anar molt més enllà de la ciència, donant exemple d’humanisme, altruisme i bonesa. 

Valentí Fuster viu a Nova York des de fa 50 anys i és una de les màximes autoritats internacionals en cardiologia. L’acte formava part del cicle d’aprenentatge del “antics pels antics, una hora a la vida de …”, en el que es vol comptar amb la presència d’antics alumnes que poden ser referents i exemple a seguir per a molts. En diàleg amb un altre antic alumne, el Dr. Manel Castellà, cap de cardiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, el convidat va repassar la seva trajectòria vital i va inspirar els assistents per a entendre millor la salut, física i emocional.

Durant la xerrada, Fuster va posar de manifest la importància dels mentors a la seva vida, que sempre li han estat i li són de molta ajuda: l’han aconsellat, guiat i recolzat. Els seus pilars, junt amb el mentoring, són el mètode i la moral. Va fer un bon repàs de tot el que li va aportar el pas per l’escola i com han influït en ell els valors jesuítics.

També va parlar d’alguns dels projectes socials en què es troba immers i com considera que la nostra vida no té sentit si no hi ha un retorn als altres, una contribució a la societat que, en major o menor mesura, siguem capaços de fer des de cadascun dels nostres llocs. El Dr. Fuster va explicitar la seva gran preocupació per l’educació en salut i hàbits saludables, i per això desenvolupa múltiples projectes per a infants de 3 a 6 anys a diversos països del món.

D’altra banda, va encoratjar tots els presents i oients a no esperar els canvis, si no a impulsar petits canvis, cadascú des de la seva àrea de influència, sigui gran o petita. En definitiva, una xerrada excepcional amb una persona excepcional, que potser va fer inspirar a més d’un jove a dedicar la seva vida a la medicina amb impacte social. Tan de bo.

La setmana següent es publicava que els serveis de cardiologia dels centres sanitaris Mount Sinai de Nova York, passaran a anomenar-se Hospital Mount Sinai Fuster. Gran reconeixement, pel que l’Associació d’Antics Alumnes  Jesuïtes-Sarrià Sant Ignasi li expressa la seva felicitació i agraïment per la seva presència.