El cardenal Lluís Ladaria, jesuïta i prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe ha participat aquest dimarts a l’obertura del Congrés internacional sobre l’aportació del papa Francesc a la teologia i a la pastoral de l’Església, que s’està celebrant aquesta setmana a Barcelona, organitzat per l’Ateneu Universitari Sant Pacià.
Ladaria ha fet la conferencia inaugural del Congrés, junt amb el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. La intervenció del cardenal Ladaria, amb el títol Una Església en comunió i sinodal, s’ha centrat en la pastoral del Papa Francesc des d’aquests conceptes i ha destacat com Francesc ha fet un pas més per orientar l’Església cap a una nova etapa evangelitzadora. “Amb Francesc s’ha reprès amb força la imatge de l’Església com a poble de Déu”, ha dit, explicant com en el magisteri de Francesc hi ha una convergència entre poble i comunió.
El jesuïta ha exposat que quan parlem de “poble” no ens referim a un conjunt d’individus sinó persones entre sí vinculades amb una història, cultura, i objectius comuns. En el marc de l’església-poble, ha dit, no queda espai per a l’individualisme. Per això és tan important la noció de comunió, que comporta necessàriament estar en relació amb els altres. “El papa Francesc denuncia l’individualisme postmodern i globalitzat” i per contra, parla d’una comunió que promogui i tingui cura dels vincles interpersonals.
Ladaria també s’ha referit als elements culturals que, per a Francesc, són determinants en la noció de poble. El teòleg jesuïta ha remarcat que “el poble de Déu és un poble de pobles” i que “les diverses cultures no perden les seves identitats específiques en integrar-se en l’únic Poble de Déu”. Això és possible “en un context de comunió, on unitat, diversitat i comunicació s’exigeixen recíprocament”. Per això, “dins de la unitat eclesial existeixen legítimament esglésies particulars amb tradicions pròpies”. Hi fa referència el papa Francesc quan a l’Evangeliï Gaudium parla “d’un poble amb molts rostres” que “s’encarna en els pobles de la terra, cadascun dels qual té la seva pròpia cultura”. Així, “ben entesa, la diversitat cultural no amenaça la unitat de l’Església” ha conclòs Ladaria.
D’altra banda, el prefecte de la Congregació de la Doctrina de la Fe ha destacat la importància de la sinodalitat i com Francesc contempla el sínode des d’una nova òptica. No deixa relegada la sinodalitat a un pur procediment, sinó que és dimensió constitutiva de l’Església, que manifesta el seu ser comunió caminant junts, amb la participació activa de tots els seus membres en la missió evangelitzadora. Com ha eix fonamental de la sinodalitat situa l’actitud d’escolta. Una església sinodal és una església de l’escolta: una escolta recíproca en la que cadascú té alguna cosa per aprendre, uns a l’escolta dels altres, i tots a l’escolta de l’Esperit Sant.
Per la seva banda, el cardenal Omella ha destacat en la seva intervenció que l'impacte del pontificat de Francesc instaura una manera de fer en la qual s’hi reconeixen molts habitants del planeta, sobretot els qui habiten a la perifèria. L’arquebisbe de Barcelona també ha descrit com el papa parla al cor de la gent amb un llenguatge directe i personal i fa teologia des de la realitat, amb una nova manera d’exercir el seu ministeri, que se centra en “la misericòrdia com a camí de l’Església; la conversió pastoral de tota l’Església; i dialogar amb tothom com instrument de construcció del món”.
El congrés es celebra a Barcelona fins dijous, amb intervencions de teòlegs d’arreu del món, entre altres, del cardenal Walter Kasper, president emèrit del Consell Pontifici per a la Promoció de la Unitat dels Cristians, el recentment nomenat cardenal Matteo Zuppi, el director editorial del Dicasteri per a la Comunicació, Andrea Tornielli, l'arquebisbe de Tarragona Joan Planellas o el teòleg argentí Carlos M. Galli. La clausura anirà a càrrec del cardenal arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro.
Podeu seguir en directe el Congrés, o veure les sessions ja realitzades en aquest enllaç.