El 9 de setembre celebrem Sant Pere Claver

El 9 de setembre se celebra la festivitat de Sant Pere Claver, patró dels jesuïtes de Catalunya i un dels fills il.lustres de la vila de Verdú, a la comarca d'Urgell. Pere Claver fou missioner i defensor dels esclaus negres a Amèrica al segle XVIII. 

Va néixer el 24 de juny de 1580 i estudià lletres i arts a Barcelona. El 1602 entrà a la Companyia de Jesús. Després d'estudiar a Girona, Mallorca i Barcelona, va marxar cap a Nova Granada com a missioner. A Colòmbia va rebre l'ordenació com a prevere i allà va dedicar la seva vida a millorar les condicions de vida dels esclaus, convertint-se en un pioner en la defensa dels drets humans.

Va morir a Cartagena d'Índies el 1654 i va ser canonitzat pel Papa Lleó XII l'any 1888. El mateix Papa el va declarar patró de les missions entre els negres. També és patró de Colòmbia. 

La seva història, apassionant, és un testimoni impressionant de servei als altres en el context duríssim de l'esclavitud. A Verdú es conserva la partida de baptisme, la pica on fou batejat i part de la casa on va néixer, convertida avui en Santuari. 

Com cada any, al poble de Verdú el mateix dia 9 de setembre es fa la tradicional celebració de la festivitat de Sant Pere Claver, amb una Eucaristia a les 11.00h a la parròquia de Santa Maria. Es tracta d'una celebració molt estimada i participada pel poble.