La mort i l’apropament que en fan les diferents tradicions religioses i fins i tot la mateixa filosofia, desperta interès. Així ho ha demostrat l’èxit de participació, amb més de cent persones, al curs “Morir en Mans de Déu" que ha estat organitzat per l’Espai Interreligiós de Migra Studium i el centre d’estudis Cristianisme i Justícia, i que ha tingut lloc durant els mesos de gener i febrer.
El curs va concloure el passat dissabte 24 de febrer amb una Jornada Oberta, titulada “Davant de la mort.... tothom és igual? El final de la vida i la pluralitat religiosa en imatges, paraules i gestos”. Va ser una jornada de reflexió sobre la realitat del morir humà i de coneixement de diferents enfocaments religiosos relatius al procés d’acolliment del difunt i d’acompanyament de la família en el dol.
La jornada va començar amb les paraules del director de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell; la comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat a l’Ajuntament de Barcelona, Lola López; i la directora de la Fundació Migra Studium, Maria del Carmen de la Fuente. Tots tres van subratllar la necessitat que tant l’Administració pública com les fundacions privades treballin per afavorir el coneixement, el respecte i l’acolliment de les diferents tradicions religioses i concepcions de la vida en una societat plural, oberta, democràtica.
Tot seguit el grup i taller de música dirigit per Jordi Delclòs va oferir un espai meditatiu que va permetre els assistents gaudir del misticisme de la música turca i sufí que divulga l’escola que ell mateix dirigeix. Després de la música i la dansa sufí, la coordinadora del curs i la jornada, Alícia Guidonet, de l’Espai Interreligiós de Migra Studium, va presentar la ponència principal a càrrec del professor Joan Ordi, doctor en Filosofia i llicenciat en Teologia. La conferència, titulada Aspectes filosòfics del morir, va resseguir amb un to propositiu i interioritzador algunes dimensions essencials del procés humà del morir mentre vivim.
La jornada va comptar també amb una taula rodona amb la participació de Clara Gomis Bofill, psicòloga experta en acompanyament en processos de mort i dol; Amin Egea, arquitecte, especialista en espais interreligiosos per acompanyar processos de dol; Sadhya, conductor de cerimònies i rituals hinduistes amb una gran experiència; Ikram Talhaoui, infermera musulmana; i Jaume Flaquer, jesuïta i doctor en Estudis Islàmics, que va moderar la taula.
El diàleg final entre el públic i els ponents va donar lloc a aclariments molt útils i va fer evident el clima de respecte, convivència, interiorització i agraïment per la pluralitat de visions de la vida i de la mort que eren presents a l’auditori de Cristianisme i Justícia.