Celebracions de Sant Pere Claver a Verdú i Barcelona

Aquest dilluns 9 de setembre, la Companyia de Jesús a Catalunya va celebrar la festivitat del seu sant patró, Pere Claver, jesuïta nascut al poble de Verdú que el segle XVII es va embarcar cap a Amèrica on va dedicar la seva vida als esclaus africans.
 
Com ja és habitual cada els Jesuïtes a Catalunya van tenir, aquest dia, una doble celebració. Al matí, al poble natal del sant, Verdú, amb participació d’una bona colla de veïns d’aquesta població, es va celebrar l’Eucaristia a la Parròquia de Santa Maria de Verdú, presidida pel delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, i concelebrada per diversos jesuïtes i sacerdots de la diòcesi de Solsona.
 
En la seva homilia, Llorenç Puig ha recordat l’origen de Pere Claver, al poble de Verdú, “on s’aniria forjant el caràcter fort, decidit, ferm però obert a les crides a més compromís, de sant Pere Claver” i ha agraït als veïns i veïnes del poble com cuiden i mantenen la memòria d’aquest fill de la vila de Verdú.
 
Pere Claver, nascut el 1580, és un cas extrem de solidaritat, tant pel que realitzà com per la perspectiva des de la qual la dugué a terme. Trenta-vuit anys dedicat en cos i ànima als esclaus africans que arribaven mig morts al port de Cartagena és viure una vida entregada fins a l’extrem.
 
Ja a la tarda, a Barcelona, jesuïtes, amics/gues i col·laboradors/es de la Companyia de Jesús van omplir l’església del carrer Casp per compartir junts l’Eucaristia que, a més de celebrar sant Pere Claver, marca l’inici de curs per a moltes de les activitats i comunitats i representa un moment per a expressar la voluntat de treballar i comprometre’s, durant el curs, en una missió que és compartida.
 
Durant la celebració, el P. Llorenç Puig va recordar les quatre preferències apostòliques universals que s’ha fixat la Companyia de Jesús per al seu treball durant els propers anys i que fan referència a mostrar el camí cap a Déu a través dels Exercicis Espirituals, caminar amb els exclosos en una missió de reconciliació i justícia, acompanyar els joves i treballar en la cura de la Casa Comuna.
 
Puig va emfatitzar també la necessitat de treballar en col·laboració amb altres i generant processos que impulsin canvis, tot recordant que ens trobem, tant per la Companyia de Jesús com a nivell social, en un temps de moviment, en el que hem de fer “revisió i aprofundiment de les nostres estructures i de la planificació i avaluació de la nostra missió”.
 
El delegat dels jesuïtes a Catalunya, tot recordant la figura de Pere Claver, va animar, sobretot, a acompanyar els joves en la creació d’un món millor, perquè “una de les grans tasques que tenim pel davant és preparar i formar noves generacions que siguin constructores d’una nova esperança”.
 
Imatges de la celebració a Verdú en aquest enllaç.

Imatges de la celebració a Barcelona en aquest enllaç