Celebració de Sant Pere Claver a Verdú i Barcelona

El passat 9 de setembre, en la festivitat de Sant Pere Claver, van tenir lloc les ja tradicionals celebracions d'aquest dia a Verdú, poble natal del sant, i a Barcelona, on jesuïtes, amics i col·laboradors de la Companyia de Jesús es van trobar per participar a l'Eucaristia d'inici de curs que va tenir lloc a l'Església del Sagrat Cor, al carrer Casp. 

La celebració a Barcelona va tenir com a tema central la campanya Hospitalitat.cat que impulsa la Companyia de Jesús a Espanya, i que va ser presentada pel seu coordinador a Catalunya, Oriol Prado. En l'homilia, el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, P. Llorenç Puig, va fer referència les dues dimensions de la vida del cristià, fonamentals per a l'espiritualitat ignasiana i que es troben en la vida de sant Pere Claver: el servei i la dimensió mística. Així, Pere Claver, acollia els africants esclavitzats a Cartagena d'Índies a principis del segle XVII, com recull als seus escrits "no amb la llengua sinó amb les mans i obres, rentant-los els rostres i ventres". 

Com Sant Pere Claver, assenyalà Llorenç Puig, estem cridats a ser actius i a treballar fort en la missió que tenim encomanada, amb determinació i apasssionadament, i alhora, fer-ho cuidant i vivint la dimensió mística, de proximitat amb el Déu que ens envia, deixant que ens inspiri i ens mobilitzi. 

En un gest visible del compromís amb l'hospitalitat, es van repartir per tota l'església polseres de la campanya, que cadascú va posar a la persona que tenia al seu costat. 

Al matí, a Verdú ja s'havia celebrat com cada any una solemne missa concelebrada a la Parròquia de Santa Maria, amb el delegat dels Jesuïtes de Catalunya, P. Llorenç Puig, el rector de Verdú, Mon. Josep M. Vilaseca, el rector emèrit Mn. Ramon Roca, acompanyats per jesuïtes i sacerdots de l'arxiprestat. L'homilia va ser a càrrec del jesuïta Roger Torres, que recordà que "estem cridats a compartir la joia de Déu al carrer i amb un cor obert sempre a la misericòrdia i l'alegria, com ens digué sant Pere Claver".