"Aquestes llavors sembrades en cada homilia tenen una força increïble”

La presentació del llibre “Amor que crema. Escrits del Marc Vilarassau SJ” es va convertir en un preciós i sentit homenatge al Marc, que va aplegar més de 200 persones entre l’acte de dilluns a Lleida i el de dimarts a Barcelona.

El llibre ha estat publicat conjuntament per l’Editorial Claret, Cristianisme i Justícia i la Companyia de Jesús a Catalunya, i recull, sobretot, les seves homilies dominicals. Un repte que, com va explicar en Pau Vidal, no ha estat fàcil per als editors, que han volgut respectar al màxim el llenguatge oral per preservar la seva força. Pel seu to i contingut, aquests escrits, més enllà del seu caràcter d’homilies, poden ser llegits com a reflexions sobre Déu, l’ésser humà i el sentit de la vida, i és per això que el lector els trobarà endreçats per capítols temàtics.

En Marc Vilarassau va néixer a Barcelona l’any 1968 i va morir el 15 d’octubre de 2013. Jesuïta, arquitecte, teòleg, músic i pastoralista, va treballar sobretot en l’àmbit educatiu i pastoral, i es va valer també de la música per a expressar la seva fe. Vuit anys després de la seva mort, es publica aquest recull dels seus escrits, molts dels quals van sorgir durant l’etapa que va passar treballant al col·legi Claver de Raimat i a la parròquia de Sant Ignasi de Loiola de Lleida.

“Aquest llibre és vostre més que de ningú altre”, afirmava en Santi Torres, de Cristianisme i Justícia, a la presentació dilluns a Lleida, reconeixent la iniciativa de la comunitat parroquial, que és a l’origen de la publicació. Per la seva banda, el germà del Marc, en nom de la familia, va agraïr el llibre, així com el sentiment d’estima que ha deixat arreu on va passar.

“Les homilies del Marc formaven part del seu context més proper i de la seva situació vital. Feia transferència dels personatges i contextos bíblics, a les persones i l’entorn real en el que es movia”, deia Minerva Porcel, directora pedagògica de Jesuïtes Educació i una de les persones que va intervenir a la presentació del llibre a Barcelona. La Minerva ho va il·lustrar amb diverses experiències i anècdotes viscudes al costat del Marc, i que descriuen la seva capacitat comunicativa i la seva extraordinària manera de connectar amb les persones.

També Xavier Melloni, jesuïta i autor de l’epíleg del llibre va voler destacar que el Marc ens parla als seus escrits de l’Evangeli i de la vida, però que ho fa sempre amb una gran claredat i sense deixar de parlar des d’ell, des de la seva pròpia experiència. Malgrat això, insistí Melloni, no ens resol allò que planteja sinó que deixa que sigui qui escolta o llegir l’homilia qui completi el recorregut. Va destacar també la vigència del seus textos: “aquestes llavors sembrades en cada homilia tornen a posar-se ara en terra i tenen una força increïble”.

Diversos testimonis van compartir de forma propera moments, imatges i records viscuts al seu costat. A Lleida Mercè Almirall va posar de relleu com "la seva vida va ser testimoni il·lusionant de la felicitat que rebia en la pregària, i que transmetia als joves, per qui apostava fort". Per la seva banda, Alexis Bueno, company jesuïta, va recórrer diversos aspectes de la seva vida i va recordar que "sabia que no es pot parlar la novetat de l'Evangeli sense ser disruptiu, sense anar a contracorrent". També Txaro Revuelta va destacar la seva exigència: "lluitava per trepitjar fons, i no anar de puntetes".

A Barcelona hi van ser Eusebi Fortuny, consiliari i professor de Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi i Laura Mor, directora de Catalunya Religió, que va parlar sobretot de la faceta del Marc en l’acompanyament de joves. “Amb ell vam aprendre un Jesús que ens desacomodava i que ens obligava a créixer, sempre exigent”, deia la Laura Mor.

Tant a Lleida com a Barcelona es va posar de relleu també la seva faceta musical, amb actuacions en les que es van interpretar cançons del Marc.

El llibre es pot trobar a la llibreria Claret i a Cristianisme i Justícia.