75 anys de la Companyia de Jesús al barri del Poble-Sec de Barcelona

El passat divendres, 8 de setembre, va tenir lloc a la parròquia de Sant Pere Claver del carrer Palaudàries de Barcelona, al barri del Poble-Sec, l’Eucaristia de celebració de Sant Pere Claver, que aquesta vegada va tenir un caire molt especial, perquè s’hi celebrava el 75 anys de la presència dels jesuïtes al barri, a partir de la iniciativa decidida, intel·ligent i sensible del Pare Lluís Artigues. El van secundar i succeir una bona colla de jesuïtes, alguns dels quals van ser presents a la celebració, als locals de la parròquia, justament dissenyada pel també jesuïta Enric Comas. La trobada es va convertir, així, en un emotiu acte d’agraïment pel servei de la Companyia de Jesús al barri i a la parròquia. 

Van participar en l’eucaristia diversos membres de la comunitat de Sant Pere Claver i fidels de les altres parròquies del barri. Va presidir Mn Pere Carulla, i van assistir-hi Mn Josep Catà, Mn Joan Cabot, Mn Antoni Nello, els escolapis Jaume Salas i Víctor Filella, i una bona colla de jesuïtes. D’una manera especial, cal destacar en Josep Ricart, que ha estat col·laborant a la parròquia durant molts anys i d’aquí uns dies acaba la seva tasca de vicari. El delegat dels jesuïtes a Catalunya, Pau Vidal, va cloure l’eucaristia recordant la implicació de la Companyia de Jesús al barri.    

De fet, els jesuïtes estan vinculats a la parròquia des de ben a l’inici de la seva fundació. El 1948 el P. Lluís Artigues, jesuïta, se’n va fer càrrec, iniciant el seu ministeri al Poble-Sec. Era la primera parròquia que els jesuïtes assumien per encàrrec del bisbe.

En Pau Vidal va destacar en la seva intervenció la feina pionera del P. Lluís Artigues, que des del principi va identificar les necessitats del barri i va prioritzar l’acció social per millorar les condicions de vida dels veïns i veïnes. Posà en marxa un dispensari, que s’acabarà convertint en un hospital; l’escola, que esdevindrà l’actual Jesuïtes Poble-Sec – Col·legi Pere Claver; iniciatives cooperatives per garantir el dret a l’habitatge; i és clar, es feu càrrec de la comunitat cristiana, amb la construcció d’una capella que més tard es convertí en parròquia. 

“Totes aquestes institucions segueixen plenament actives avui i han configurat i determinat positivament el rostre del barri”, va destacar el delegat dels Jesuïtes a Catalunya. 

Després del P. Artigues van col·laborar a la parròquia diversos companys jesuïtes. Cal esmentar la iniciativa de qui fou també rector de la parròquia, en Josep M. Pañella, que, veient la realitat de les persones sense sostre i la necessitat d’oferir-los un acompanyament més enllà d’un àpat, va iniciar amb un grup de voluntariat el que esdevindria més endavant la fundació Arrels. “La filosofia (o la teologia!) d'en Josep M. era que la parròquia era escola de misericòrdia, i en les seves prèdiques ho anava repetint”, recordava en Pau Vidal.

També en foren rectors els pares Giol, Esteban, Padró, Henestrosa,... i altres jesuïtes hi van col·laborar com en José I. González Faus, en Quim Marcet o en Josep F. Mària, que va animar l’esplai i l’agrupament escolta. En Pep Ricart ha estat present a la parròquia durant gairebé 20 anys fins a l’actualitat. El seu comiat ara, 75 anys després de l’arribada del P. Artigues, clou una etapa. “Però no ens acomiadem del barri”, ha explicat el delegat dels Jesuïtes a Catalunya.

La missa va acabar amb els goigs de Sant Pere Claver i una estona de trobada per recordar la riquesa de dons que ha produït la relació entre el barri i la Companyia de Jesús. Els jesuïtes que hi van participar també van agrair als rectors del Poble-Sec que organitzessin un acte tan entranyable. 

Foto: Agustí Codinach - Catalunya Cristiana