Aquest dimarts ha mort a Barcelona el P. Agustín Goytisolo, jesuïta barceloní que tenia 84 anys i que va passar 50 anys de dedicació al servei pastoral i a la promoció humana al continent africà.
El P. Agustín Goytisolo portava l’Àfrica al cor. L’any 2018 va tornar a la seva Barcelona natal, però des d'aquí seguia ben compromès amb la realitat de l’Àfrica. Al Txad i a Burkina Faso va treballar donant suport a la població més vulnerable i, ja a Barcelona, aquests últims anys es va dedicar a recollir els seus records i experiències, que va publicar al llibre Caminando por África, amb el que volia sobretot transmetre una imatge autèntica de la riquesa del continent africà. “He descobert un món amb moltes capacitats”, deia en una entrevista. “Descobreixes les seves riqueses: els valors humans, el treball de la dona, la cura de la terra…”.
Nascut a Barcelona el 1936, va ingressar a la Companyia de Jesús l’any 1954 al noviciat de Veruela i es va ordenar sacerdot a Barcelona el 1967.
De seguida va ser destinat al Txad el 1968 amb altres companys jesuïtes com Francesc Cortadellas o Ignasi Anzizu. Les seves primeres experiències van ser en parròquies de zones rurals. A més de la tasca d’animació de les comunitat cristianes, aviat es presentaren urgències que obligaren a promoure serveis humanitaris com les greus crisis de fam. Emergències que el portaren a impulsar projectes com els graners comunitaris, anomenats també bancs de cereals, una experiència de la que sempre parlava amb molt bon record.
Del Txad a Burkina Faso
El 2005 es va traslladar a Burkina Faso, on va dirigir el Centre d'Espiritualitat "PAAM Yôodo", situat a la capital, Ouagadougou, al mateix temps que va impulsar un projecte de microcrèdits destinats a mares de família, per ajudar a una població en situació d’extrema pobresa, a la perifèria de la ciutat, en un gran barri sense aigua, electricitat i altres serveis essencials.
Goytisolo també va treballar activament en el suport i atenció a les persones portadores del virus VIH, a través de la xarxa AJAN impulsada pels jesuïtes a Àfrica. El seu objectiu era sobretot garantir puguin seguir el tractament d’una forma correcta, així com acollir aquelles persones en una situació de més precarietat.