El passat divendres 5 de juliol es va tancar el #JEFòrum19, una setmana de trobades i formació entre els claustres de les vuit escoles de la xarxa Jesuïtes Educació per posar en comú els aprenentatges fets durant el curs i millorar professionalment per encarar el pròxim any acadèmic. La cloenda va ser amb la celebració del Dia Institucional i va comptar amb la participació d'educadors/es i personal de gestió de les escoles de la xarxa.
La jornada va servir per explicar la posada en marxa de l'Horitzó+, una iniciativa que neix amb la voluntat de tenir un nou referent que reforci el projecte educatiu desplegat fins ara amb l'Horitzó 2020 i, que reculli les observacions recollides per una comissió de revisió que ha dut a terme una anàlisi participativa, extensa i diversa. D'aquesta manera, s'han perfilat els aspectes a mantenir i millorar. Durant aquest procés s'ha fet una consulta als públics de les escoles, que ha permès recollir les seves impressions des de novembre de 2018 fins a la celebració del mateix #JEFòrum19.
El director de la xarxa, Enric Masllorens, va explicar que el sentit del projecte Horitzó+ és acompanyar els nostres joves en la creació d'un futur esperançador, educant dones i homes pels altres mirant cap al futur d'una manera esperançada, des d'una autonomia de cadascuna de les escoles que suma. Les diverses dimensions que conformen aquest projecte tenen a veure amb l'alumnat com a centre de l'aprenentatge per desenvolupar el seu projecte vital, l'obertura al món amb una mirada crítica i esperançada, l'educador com a acollidor i protagonista dels processos d'innovació pedagògica, o la priorització dels continguts per desenvolupar un currículum basat en competències i global, entre d'altres.
Masllorens recordava que la institució està compromesa amb confiança i corresponsabilitat a educar i formar una altra manera de fer per un món diferent, sense personalismes, tenint en compte l'alteritat, compartint-ho i aprenent amb els altres.
També va participar a la jornada Ramón Almansa, director de l'ONG jesuïta Entrecultures, presentat per Esther Ribas, delegada territorial d'Entrecultures a Barcelona. Almansa va compartir reflexions sobre la ciutadania global i els seus aprenentatges assolits al llarg de molts anys de col·laboració amb el col·lectiu d'escoles "Fe y alegria", que demostren la importància diferencial que comporta la responsabilitat dels educadors i educadores de convertir els infants en actors del canvi, de la transformació, sigui quin sigui el seu origen.
Font: Jesuïtes Educació