Les entitats del sector social vinculades a la Companyia de Jesús a Catalunya porten anys de creixent coordinació. Són entitats que tenen en comú treballar enmig de realitats socials marcades per la vulnerabilitat i la desigualtat: infants, migrants, persones sense llar... Aquestes realitats són especialment dures en les ciutats i els barris, i és precisament en aquests llocs on es situen la Fundació La Vinya (Bellvitge-Gornal de l’Hospitalet), la Fundació Salut Alta i el Centre Sant Jaume (Badalona), Arrels Sant Ignasi (Lleida) i la Fundació Migra Studium (barri Gòtic de Barcelona). També hi participa el centre d’estudis Cristianisme i Justícia, que si bé no té un treball social directe, ajuda a les entitats pel que fa a la formació i la reflexió.
Una altra característica de totes aquestes entitats és que bona part del treball el realitzen gràcies al voluntariat. Desenes de persones de totes les edats que setmanalment donen una part del seu temps per col·laborar en les diverses activitats que s’hi realitzen, acompanyament a presons, acompanyament al CIE, reforç escolar, classes de llengües.... Però també tasques més administratives i de gestió necessàries per a que tot funcioni. Sense aquestes voluntàries i voluntaris la missió que duen a terme aquestes entitats no seria possible.
És per aquesta raó que una vegada a l’any s’organitza des del sector una sortida amb l’objectiu de compartir un dia junts. Així es va fer el passat dissabte 6 d’abril, amb un grup d’unes 60 persones que va passar el dia a la Cova de Manresa.
Va ser com anar a les fonts d’allò que inspira bona part de l’ideari de totes les entitats, i que mou també el seu compromís amb la justícia. De la mà d’en Lluís Magriñà, jesuïta i superior de la comunitat de la Cova, el grup va visitar els diferents llocs de la Manresa ignasiana (el rapte, la capella de sant Ignasi malalt, la Seu...) descobrint, per exemple, fins a quin punt l’Íñigo pelegrí voluntariós i idealista, es va haver de deixar vèncer per la seva pròpia vulnerabilitat fins al punt d’haver-se de posar en mans d’algunes persones i famílies de Manresa, sense les quals no hagués sobreviscut. Algú va dir que potser allà va néixer sense saber-ho la Xarxa d’Hospitalitat.
El que sí que és cert, és que allà va començar tot. I que, a la Cova, Ignasi va posar les bases d’una manera de veure el món i de relacionar-se amb Déu que ha arribat fins als nostres dies a través de la pràctica dels Exercicis Espirituals i de l’acció de les institucions lligades a la Companyia de Jesús inspirades en l’espiritualitat ignasiana.
Durant el dia el grup va tenir temps de conversar al voltant d’una taula i de fer una dinàmica molt ben preparada que va permetre conèixer-se i compartir a nivell més personal allò que es fa però sobretot allò que mou en la realització del voluntariat. Potser va ser precisament en aquest nivell de més profunditat el dels valors i el de les motivacions on els participants més es van reconèixer.