El passat cap de setmana s'ha celebrat a Barcelona la Trobada de Pastoral Familiar de la Companyia de Jesús a Espanya, que ha reunit més de 60 persones procedents de prop de 20 poblacions diferents, amb el títol "Acompanyant els inicis d'un camí d'amor".
Les jornades han comptat, en la sessió de dissabte a la tarda, amb la participació del Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Mons. Juan José Omella, en un diàleg que va tenir lloc al Casal Loiola, al centre de Barcelona. Mons. Omella va iniciar la seva intervenció assenyalant la relació de l'espiritualitat ignasiana amb la vida de família, en situar-nos davant Déu en la vida quotidiana. Va destacar en la seva xerrada la importància de la transmissió de la fe en la família a través del testimoni, sense exigir resultats ni perdre l'esperança. Va parlar, citant la Amoris Laetitia del Papa Francesc, de la necessitat de reflexionar i discernir davant les diverses situacions de les famílies avui, per donar les respostes més adequades a cada situació. En aquesta línia, i referint-se especialment a les situacions de major fragilitat, ha remarcat la necessitat d'escolta i acompanyament.
Durant dos dies, la trobada ha permès als participants poder compartir experiències de pastoral familiar que es desenvolupen en diferents llocs de la Província, i especialment presentar l'experiència de CPM, que és a Catalunya és una iniciativa molt arrelada.
Es va constatar el repte que suposa acollir parelles en la nostra societat postcristiana, que es mostra sovint desconfiada i fins i tot hostil davant l'Església, i més tenint en compte els recents escàndols per denúncies d'abusos sexuals.
En aquest context, el consiliari de CPM, el sacerdot i teòleg Gaspar Mora, va presentar aquesta experiència, que forma part de la missió d'acollida i acompanyament cap a aquells que viuen aliens a la vida quotidiana de l'Església, a través del diàleg i el respecte. Es va constatar també que la majoria de persones que contrauen matrimoni canònic s'allunyen dels missatges més tradicionals. Van oferir el seu testimoni 3 parelles de matrimonis que van passar per CPM i hi segueixen vinculades.
El matí de diumenge va concloure la trobada amb una sessió dedicada a bones pràctiques en què vam conèixer les experiències del Programa SEPAS d'Acompanyament de Processos de Ruptura de Parella, de CRISMHOM (Cristians i cristianes de Madrid LGTBI) i el "Rellotge de la família ".
A la llum del que s'ha viscut en aquestes jornades, cal ampliar aquesta vocació d'acollida i acompanyament a tota la pastoral familiar, incloent també les famílies en situacions difícils i doloroses, així com a les parelles homosexuals i LGBTI. Són desafiaments als quals la pastoral familiar ha de donar resposta evangèlica.