Jorge Huete, vicerector de la Universidad Centroamericana (UCA) de Nicaragua va recordar a Barcelona aquest dilluns 19 de novembre, que “s’estan destruint els drets humans de manera sistèmica a Nicaragua perquè ens trobem sota un règim totalitari que no permet cap tipus de protesta”.
Huete va explicar la situació actual que viu Nicaragua en l’acte de presentació del Manifest d’UNIJES-Universidades Jesuitas en solidaritat amb la UCA i amb la situació que viu ara mateix el país centreamericà. L'acte estava coorganitzat per Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (HTSI), ESADE i IQS.
En conversa amb Javier Sancho, periodista nicaragüenc del diari El País i col·laborador acadèmic de ESADE, Jorge Huete va recordar que els estudiants de la UCA van iniciar les seves protestes de manera pacífica en solidaritat amb les retallades de les pensions i es van trobar amb una repressió brutal del govern.
“Va ser una protesta solidària”, va apuntar el vicerector de la UCA i la violència en la repressió del govern va sorprendre a un país que va sortir llavors al carrer en el que s’ha anomenat La Marxa de les Mares. La manifestació, que va congregar a més de 350.000 persones, va acabar amb violentes actuacions del govern i es va saldar amb multitud de morts i ferits. “En tres setmanes, la protesta era nacional per fer front a la repressió brutal”, va comentar Huete, per qui “els joves han estat inspiradors. Els revolucionaris d’aquest temps són ells i han despertat a tota la nació. Cal agrair-li-ho.” En aquest moment, la UCA es manté tancada amb tots els seus programes universitaris suspesos per garantir la seguretat dels seus estudiants.
Més de 400 morts i 40.000 demandants d’asil polític a Costa Rica són les conseqüències d’aquesta crisi a Nicaragua i per això, Huete va explicar que “és necessari fer pública nostra situació perquè ens ajudin a nivell internacional”.
En finalitzar l’acte, es va llegir el manifest en solidaritat amb la UCA que es va fer públic fa unes setmanes i al que ja s’han adherit un miler de signants. A més, UNIJES ha engegat una campanya de crowdfunding amb l’objectiu de recaptar 25.000€ per becar a 25 estudiants de la UCA.
Carlos Losada, director general de UNIJES, va tancar l’acte recordant l’estreta col·laboració de la UCA amb les diferents institucions que conformen UNIJES i va apuntar que “la UCA és un exemple real d’un centre universitari on es conrea la llibertat de pensament i es defensa la llibertat de les persones. Tots hem de continuar conreant la humanitat i no fer-nos indiferents davant la inhumanitat”.
Font: HTSI