Cristianisme i Justícia, VOLPA Catalunya i Intermón Oxfam organitzen conjuntament un itinerari formatiu per acompanyar les persones que volen realitzar un voluntariat i comprometre’s en la lluita per la justícia.
Comprendre el què passa al nostre món és essencial per poder prendre posició davant els reptes socials que cal afrontar, per portar a terme un voluntariat o participar en iniciatives de mobilització social. I no es tracta només d’acumular informació o adquirir coneixements, sinó també de comptar amb un acompanyament cap al compromís i l’acció, que pot ser clau per les persones que es plantegin com incorporar a la seva vida quotidiana accions que contribueixin a la transformació social o realitzar una experiència de voluntariat.
Tres entitats que s’ocupen de la reflexió i l’anàlisi social, la formació i acompanyament de voluntariat i la cooperació al desenvolupament sumen ara esforços per organitzar conjuntament un itinerari de formació per a la transformació social i la ciutadania crítica. Són Cristianisme i Justícia, VOLPA Catalunya i Intermón Oxfam. “Les tres entitats juntes ens complementem”, explica Ignasi Escudero, membre de Cristianisme i Justícia i coordinador de la iniciativa, “perquè compartim una visió del món i una voluntat de transformació, i perquè no hi ha reflexió compromesa sobre el món si no ve acompanyada de l’acció”.
Una nova manera de donar resposta a la realitat social
La formació es fa especialment necessària davant dels canvis potents que s’han produït en els darrers anys i que marquen una manera de fer i de donar resposta a la realitat social. Canvis socioeconòmics globals, però també la nova onada de feminismes, la teòrica sortida de la crisi i les seqüeles permanents que n’han quedat, l’augment de moviments comunitaris... I també la dinàmica individualista que s’escampa arreu. “Per aquest motiu”, apunta Escudero, “dedicarem una sessió monogràfica a veure l’estat de les relacions comunitàries i el nou llaç social”.
I és que el debat sobre les finalitats del voluntariat segueix sent un tema candent. Voluntariat, de quin tipus, i per a què? Segons Ignasi Escudero, “no pretenem arribar a cap conclusió al respecte, però sí acompanyar a les persones a un discerniment personal, a carregar-se de raons per ajudar a fonamentar la pràctica activista quotidiana. L’horitzó que ens plantegem, això sí, és d’un anàlisi per a la transformació social”.
Resistències que “esquerden el mur”
De fet, l’itinerari, diuen els organitzadors, vol ser un espai per ajudar a les resistències que “esquerden el mur” enfront del relat que fa pensar que no hi ha alternativa a la desigualtat i la injustícia creixent, a la regressió de drets civils i pèrdua de llibertats. “A l'esquerda del mur és on neix aquell bri d'herba que ens parla d'una nova vida, d'una nova possibilitat. És una bona imatge per a recuperar el llenguatge sobre la utopia i la necessitat de treballar l'esperança avui”.
Les persones que vulguin participar en aquesta formació ho podran fer a partir del proper mes d’octubre. Hi haurà dues sessions al mes fins el mes de gener. Assenyalen els responsables que no és un curs per a persones especialitzades en la matèria, sinó més aviat per al públic en general. Pot ser especialment interessant per a persones compromeses amb la realitat per la feina que desenvolupen, com a educadors/es, professionals de la sanitat, treballadors socials o del tercer sector... i també per la seva condició de ciutadania: voluntaris/es, activistes, etc. Per a qui es vulgui preparar per fer un voluntariat social o una estada de llarga durada al Sud, s’ofereix l’opció de fer l’itinerari VOLPA, i comptaran, un cop finalitzat el curs, amb un acompanyament i una formació específica.
Més informació: Curs de transformació social i ciutadania crítica [veure programa]