Els centres d'estudi i reflexió Cristianisme i Justícia, de Barcelona, i EntreParéntesis, de Madrid, han convocat i acompanyat aquests últims mesos una experiència de diàleg entre persones de procedències diverses que han compartit el seu sentir i parer sobre la situació de Catalunya i la seva relació amb el conjunt d'Espanya.
Hi han participat 11 persones vinculades a aquests dos centres i que viuen a Barcelona, Madrid i Sevilla. Ara volen donar a conèixer la seva experiència per mostrar que el diàleg és possible si hi ha una disposició a l'escolta i l'acollida, i per animar a altres persones i col·lectius a emprendre el mateix camí, obrint espais a la reflexió des d'uns valors compartits.
Recullen la seva experiència en un document que, ja ho adverteixen, no reflecteix unanimitat homogeneïtzadora, però que té el seu major valor en haver contribuït a avançar en un procés d'entendre i escoltar-se. Per això que demanen que sigui llegit amb aquesta mateixa actitud d'obertura i no de part.
En el text plasmen les emocions, l'anàlisi de la situació i propostes acordades. El punt de partida és la importància de les actituds personals per reparar i superar bloquejos, des del respecte per la posició aliena i l'acceptació de la diversitat.
Reconeixent i sense defugir les dificultats, les persones que han participat en aquest diàleg urgeixen a posar-se en disposició de buscar solucions, amb "audàcia, sentit de fraternitat universal i d'esperança, posada en el bé comú". I ho fan des de la convicció que "és possible renovar la convivència, recuperar espais de diàleg i reconstruir des de la política i les persones una societat que ens aculli totes en la nostra diversitat".
El document es pot llegir aquí: És possible renovar la convivència