El 31 de juliol celebrem la festivitat de Sant Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús. Nascut a Guipúscoa, el temps que passà en terres catalanes és especialment rellevant en la biografia d'Ignasi i en les accions que decidí emprendre posteriorment.
El 25 de març de 1522, Ignasi va baixar de Montserrat a Manresa. S'hi va instal·lar i hi va viure durant deu mesos, una estada més llarga del què havia previst. En una bauma o cova vora el riu Cardener, hi va viure una ferma experiència espiritual, que seria l'origen d'una sèrie d'indicacions metodològiques per a guies d'experiències semblants: el Llibre dels Exercicis.
L'Escola Ignasiana d'Espiritualitat (EIDES) acaba de publicar el quadern "Immersió en la Manresa ignasiana. Sis contemplacions" del jesuïta Francesc Riera, que ha estat durant anys director de la Cova Sant Ignasi de Manresa. Es tracta d'una invitació a recórrer un itinerari geogràfic i espiritual a través de la vida de sant Ignasi.
A Manresa, diversos espais vinculats al pas dels sant per la ciutat configuren la Manresa ignasiana. Es tracta de llocs que va conèixer durant la seva estada o d'altres que es van erigir posteriorment en memòria seva. En aquest quadern, l'autor ens proposa sis contemplacions a la Manresa Ignasiana, que defineixen sis moments de l'experiència d'Ignasi, des de la ferida i el camí que el portarà a la Manresa fins a la profunda experiència espiritual va viure a la ciutat, passant per la vetlla de pregària a Montserrat, l'etapa de la seva arribada a Manresa i el període en què es fa conscient de la seva fragilitat. A cadascuna d'aquestes contemplacions trobarem les notes històriques necessàries per contextualitzar-la i una invitació a la pregària.
Així ens aturarem a la Cova, lloc més significatiu de la Manresa Ignasiana, recordarem mirant la muntanya de Montserrat com Ignasi es va desprendre de les vestimentes i l'espasa de caballer, recorrerem els espais que marcaren la seva estada com l'antic Hospital de pobres de Santa Llúcia, el Santuari de Viladordis o la Basílica de la Seu, i contemplarem la riba del Cardener i el Pont Vell, així com el lloc anomenat "Pou de la Llum" que rememora l'experiència de la "il·lustració".
En definitiva, un text per aprofundir en la vivència del sant a cadascun d'aquests indrets, i que, alhora, convida el lector a fer un pelegrinatge exterior i interior que ajudi a trobar com parla Déu a través de la vida, els llocs i les persones.
Podeu descarregar el quadern en aquest enllaç.