El jesuïta hondureny Ismael Moreno, més conegut com a P. Melo, és durant aquest mes de maig a Catalunya. És director de Radio Progreso, emissora emblemàtica que s’ha destacat per la seva independència editorial i la seva postura crítica amb el govern. Dirigeix també l'ERIC, -l'Equip de Reflexió, Investigació i Comunicació de la Companyia de Jesús a Hondures- i és reconegut pel seu compromís en la defensa dels drets humans.
Aquests dies, a diverses poblacions catalanes, el P. Melo dóna testimoni de la difícil situació dels drets humans al seu país. Aquest dijous 18 de maig ho ha fet a Barcelona, en un acte al centre d'estudis Cristianisme i Justícia, que ha comptat amb la col·laboració també d'Amnistia Internacional.
Esperançat en un futur millor per al poble hondureny, el present que ha dibuixat, però, és desolador: un país amb un alt índex de violència, amb una gran desigualtat, empobrit a causa del narcotràfic i de l'aliança entre els interessos de l'oligarquia i de les empreses transnacionals, i governat per un règim que avança, ha dit, cap a una dictadura política, militar i econòmica.
En aquest context, les organitzacions socials i els defensors dels drets humans es troben en un moment molt crític. "El govern vol eliminar tota aquella oposició que no controla", ha denunciat el P. Melo amb contundència. Per fer-ho segueix una estratègia que en primer lloc busca silenciar les veus crítiques, impedint la seva aparició als mitjans de comunicació, deprés se'ls estigmatitza, desacredita i criminalitza i, finalment, poden acabar també perdent la vida, com el cas recent de l'activista mediambiental Berta Cáceres, assassinada fa uns mesos.
"És per això que és important se'ns escolti i se'ns conegui", agraïa Ismael Moreno, que ha volgut insistir que "el que ens passa a nosaltres és l'expressió de la indefensió que pateixen moltes persones i comunitats". Amb tot, el P. Melo ha destacat la riquesa d'Hondures, per la seva extaordinària biodiversitat i per l'alegria i servicialitat que caracteritza el poble hondureny. "Són els valors que no ens han de prendre", afirmava, "i de vegades em sembla que les nostres paraules són massa febles davant d'un règim que és destructor d'un projecte de vida".
Des d'Amnistia Internacional, Dani Vilaró destacava que testimonis com aquest són molt importants. "Són persones valentes, que afronten contextos molt complicats i reben atacs i agressions pel seu activisme en favor dels drets humans". Per això l'entitat demana que siguin escoltats i comptin amb el suport i la protecció que necessiten. Cal tenir en compte que 280 persones van ser assassinades al món per defensar els drets humans durant l'any 2016. En el cas d'Hondures, Amnistia Internacional ha mostrat la seva preocupació per l'alt índex de violència i les agressions que pateixen els defensors dels drets humans i els activistes mediambientals, un dels col·lectius que està sent víctima d'aquesta violència.
En finalitzar la xerrada, la plataforma Berta Vive de Catalunya va entregar a Ismael Moreno el Premi Voces del XIII Festival de Cine i Drets Humans de Barcelona, que en la seva passada edició va premiar el documental Guardiana de los Rios i que la Plataforma va recollir en nom de Radio Progreso. La comunitat hondurenya a Barcelona també va voler expressar el seu agraïment al P. Melo pel seu compromís.