"L'hospitalitat enforteix la capacitat de convivència d'una societat". Ho deien, el passat dijous 2 de març Martín Iriberri SJ i Ander Arzamendi al Casal Loiola de Barcelona, on van participar en un diàleg sobre hospitalitat i acollida. Tots dos són membres de la Comunitat d’Hospitalitat de Loiolaetxea, una iniciativa de la Companyia de Jesús a Donosti que treballa en l’acompanyament residencial i referencial de persones mitjançant una experiència inclusiva, tot generant vincles, en el seu camí cap a la plena autonomia.
Aquesta xerrada ha estat el punt de partida del projecte “Xarxa d’Hospitalitat” que està posant en marxa la Fundació Migra Studium a Catalunya. Té com a objectiu promoure una xarxa d’acollida i hospitalitat familiar i comunitària durant un temps determinat i acompanyament a persones migrades que ho necessitin. D’aquesta manera, l’experiència viscuda i compartida pel Martín Iriberri i l’Ander Arzamendi ha estat una bona dosi d’energia per arrencar el projecte. Precisament el que diferencia Loiolaetxea d'altres programes socials és que es tracta d'una comunitat en la que conviuen laics/ques, jesuïtes i persones en situació de vulnerabilitat, aportant un estil d'acollida i de convivència familiar.
El diàleg va girar sobretot entorn el què i el per què acollir, per tal de donar fonament a l’acollida tot proposant elements claus com ara la importància de sentir-se vinculat i creure en el projecte per part de totes les persones que hi participen. Aquesta vinculació comunitària, segons Iriberri, és precisament el que trenca l’exclusió i ofereix la possibilitat d’assolir l’èxit, que no serà altre que la plena independència de la persona que, d’altra banda, seguirà vinculada a la xarxa.
Un projecte comú, que ens enforteix en la convivència
Un altre aspecte que es va destacar va ser la importància de la taula compartida en el procés d’acollida, pel que simbolitza de compartir espai i projecte comú entre les persones. De fet, van dir, "l'hospitalitat ens crida a allò fraternal, a l'acompanyament i a la comunitat". Martín Iriberri va voler remarcar que "no es tracta de solucionar un problema d'allotjament, sinó d'enfortir-nos en la convivència".
Finalment, els dos convidats van concretar els elements que entren en joc en l'acollida. En primer lloc, per part de qui acull es requereix una capacitat i disposició ben orientada que parteixi d’una decisió madura i lliure. Després arribarà la persona acollida, amb la qual s'han de crear vincles, però no dependències. D’aquesta manera, en la seva opinió, no s’entén la comunitat sense inclusió així com és fa difícil entendre la inclusió sense comunitat.
El diàleg amb Martín Iriberri i Ander Arzamendi va ser un bon punt de partida per a començar a construir a Catalunya la Xarxa d’Hospitalitat com a projecte d’acollida. Si voleu informar-vos sobre aquest projecte o teniu interès a participar-hi, podeu escriure a hospitalitat.cat@gmail.com