La matinada del 16 de novembre de 1989 un grup d’homes armats, soldats d’una unitat d’elit de l’exèrcit salvadorenc va entrar a la Universitat Centreamericana José Simeon Cañas (UCA) de San Salvador. Va assassinar sis jesuïtes, entre ells Ignacio Ellacuría, rector de la universitat, una treballadora de la Universitat i la seva filla. Els fets van commocionar no només El Salvador i l’Amèrica Llatina, sinó tot el món.
Ellacuría i els seus companys, compromesos amb el poble salvadorenc i en el treball per la pau, sabien que la seva vida estava en perill, però malgrat tot, van decidir quedar-se a San Salvador. L'escriptor salvadorenc Jorge Galán recupera ara, a la novel·la Noviembre (Tusquets) aquesta història, on explica els fets i identifica els instigadors dels assassinats amb noms i cognoms. L'obra es va presentar recentment a Barcelona, en un acte al centre d'estudis Cristianisme i Justícia.
L'autor, Jorge Galán, assegura que ha volgut sobretot "explicar la història d'uns homes que veritablement van fer un sacrifici pel meu país, un sacrifici real". La denúncia de la impunitat pels assassinats de la UCA ha obligat a l'escriptor a deixar el seu país, després de rebre amenaces.
A l'acte de presentació hi va participar Xavier Alegre, que va reconèixer que "llegir el primer capítol ha estat molt dur per mi". Aquest jesuïta i professor de la UCA va conviure a San Salvador amb els màrtirs i recorda la convicció amb la que Ignacio Ellacuría defensava que la universitat havia d'estar compromesa amb la realitat que vivia el poble. El seu somni, explica, era aconseguir que es signés la pau "i aquest és el motiu pel qual el volien matar". Per a Xavier Alegre, la novel·la recull bé els fets i el seu context, i a més, representa un homenatge a les víctimes.
"Provoca una transformació en el lector", va dir Tania Pleitez, salvadorenca i professora de la Universitat de Barcelona. La novel·la, segons ella, es pot insertar en una nova narrativa llatinoamericana, a través de la qual, els autors ens mostren una altra cara de la història, recuperant tot allò que en els arxius històrics no hi és o s'acaba perdent i que permet reinterpretar la història. Pleitez, que va ser alumne de la UCA, també va destacar de l'obra com mostra als màrtirs com a homes entregats al coneixement i a l'educació, que es fan presents a la vida quotidiana de la gent humil de El Salvador i que, sabent que la seva vida córre perill, decideixen, malgrat tot, quedar-se, en un acte d'amor i entrega al poble.
Per a l'escriptor català Francesc Serés, aquesta és una novel·la de contenció enorme, que no cau en el sentimentalisme ni en els tòpics, sinó que tracta el tema amb tota la seva dignitat, aportant elements de reflexió i construïnt un relat a partir dels testimonis. Serés destaca la responsabilitat que suposa per a l'autor enfrontar-se a una història com aquesta, i considera que és una novel·la de reconciliació.
Jorge Galán, nascut a San Salvador el 1973, no va conèixer personalment els màrtirs de la UCA, però durant el seu pas per la universitat va tenir contacte amb moltes persones que havien conviscut amb ells, i es va sentir impressionat per la força intel·lectual i la convicció d’Ignacio Ellacuría i els seus companys. Noviembre ha rebut el Premi 2016 de la Reial Acadèmia Espanyola.