"La integració de la dona musulmana a Catalunya" és el treball guanyador de la quarta edició del Premi Josep M. Pañella i Mora SJ, que convoca la Fundació La Vinya d'Acció Social amb el suport de Cristianisme i Justícia i ESADE.
La seva autora és Claudia Moreno, alumne de l'escola Jesuïtes Sarrià de Barcelona, i ha estat tutoritzat per la professora Julia Plaza. La Claudia viu a Terrassa i el seu germà juga en un equip de futbol, activitat que l'ha portat a conèixer persones de diferents cultures i creences religioses. Va ser a través d'aquest contacte personal, explica la Claudia, que va adonar-se de les dificultats que tenen moltes dones musulmanes per a integrar-se a la societat d'acollida. És per això que va decidir dedicar el seu treball de recerca a aquesta qüestió.
Si bé li va resultar fàcil trobar informació sobre aquest tema a través de diverses publicacions i fonts documentals, reconeix que "a l'hora de fer les entrevistes personals em va costar molt més". En aquest aspecte, va entrar en contacte amb persones i entitats que treballen en l'àmbit de la immigració i la interculturalitat, que van col·laborar amb ella. A través del seu treball, la Claudia afirma que el bagatge cultural que porta la dona musulmana immigrada dificulta la seva integració, mentre que per a les nenes, en general, resulta més fàcil.
L'autora es mostra optimista pel que fa a la temàtica del seu treball i confia en que la convivència entre cultures i religions és possible, tot i que sent també preocupació per la desconfiança que, en molts casos, pateix la població musulmana per part de la societat d'acollida. La inquietud social de la Claudia, que es manifesta en la realització d'un treball com aquest, l'ha portat ara a cursar el primer any de Dret. "Sempre he cregut que tothom es mereix un tracte just", afirma.
Despertar l'interès per la reflexió crítica i l'acció social
El Premi Josep M. Pañella va néixer amb la finalitat de despertar en la població més jove l'interès per la reflexió crítica sobre temes relacionats amb l'acció social, mitjançant el reconeixement de treballs que destaquin tant pel seu rigor acadèmic com per la seva sensibilitat social cap a les persones que pateixen exclusió social. L'entitat que el convoca, la Fundació la Vinya és una organització del sector social de la Companyia de Jesús i treballa des de l'any 2008 atenent i acompanyant la població dels barris de Bellvitge i El Gornal, especialment aquelles persones que es troben en una situació més vulnerable.
Aquest premi porta el nom del jesuïta Josep M. Pañella, que va destacar pel seu treball en el camp de l'acció social. Fou un dels impulsors de la fundació la Vinya i anteriorment havia estat un dels promotors d'Arrels Fundació, entitat que dóna suport a les persones sense llar i amb la que va col·laborar estretament fins al moment de la seva mort, l'any 2009. L'acte de lliurament tindrà lloc el dijous 17 de novembre a les 19:30h a la parròquia de la Mare de Déu de Bellvitge de L'Hospitalet de Llobregat.