Remuntar les aigües del Nil per conèixer, a través dels papirs que es conserven, els diferents aspectes de la vida a l’antic Egipte.
Això és el que proposa l’exposició “Les flors del Faraó. Un viatge pel Nil a través dels seus papirs” que aplega prop de 70 peces de dues de les més importants col·leccions de papirs del país: la del Museu de l'Abadia de Montserrat i la col·lecció Palau-Ribes de l'Arxiu Històric dels Jesuïtes de Barcelona. Ambdues integrades per peces aportades per col·leccionistes com Bonaventura Ubach (1879-1960), monjo de Montserrat; Ramon Roca-Puig (1906-2001), doctor en teología i papiròleg; o José O’Callaghan Martínez (1922-2001), jesuïta, teòleg i doctor en Filosofia i Lletres.
A partir dels papirs, però també d’alguns objectes com màscares funeràries i escultures de terracota, l’exposició arrenca a la Biblioteca d'Alexandria, al nord mediterrani d'Egipte, i ens descobreix en diverses escales a través del Nil el comerç, l’administració, l’escola, l’arribada de l’islam, el món funerari, o la pràctica de l'astrologia i la màgia al sud, a la ciutat de Tebes.
"En aquests documents podem escoltar les veus dels pobles de fa més de dos mil anys", assegura Sofía Torrallas, comissària de la mostra i professora associada del departament de Clàssiques i Llengües i Civilitzacions del Pròxim Orient a la Universitat de Chicago.
La mostra inclou, entre d'altres, material de la col·lecció Palau-Ribes, fruit del treball del jesuïta i papiròleg José O'Callaghan, nascut a Tortosa. El P. O'Callaghan va fundar el seminari de Papirologia a la Facultat de Teologia de Sant Cugat del Vallès i va fundar Studia Papyrologica Castroactaviana, la revista catalana de papirologia més prestigiosa. Va morir l'any 2001 a Sant Cugat del Vallès.
Aquesta exposició, organitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània, es pot veure a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, a Barcelona, fins el 25 de setembre de 2016.
Més informació en aquest enllaç.