Un grup d'alumnes de diverses escoles de la xarxa Jesuïtes Educació van visitar Auschwitz, en una experiència que va ser profundament humana i profundament espiritual. L'experiència Auschwitz 2016 vol ser una vivència que ens ajudi a recuperar la memòria històrica i a ser conscients que la incapacitat d'estimar la diferència i de valorar-la com un bé comú pot fer possible que l'home cometi grans atrocitats.
Es tracta de promoure una forta experiència que cada jove pot viure i elaborar des del vessant més humà, més espiritual o més cristià. Per tant, no és una proposta exclusiva del marc de la pastoral, però sí que s’emmarca en el context de la missió evangelitzadora que assumeixen els col·legis de la Companyia, i que cada jove pot viure des de la seva sensibilitat.
A Auschwitz l'atrocitat supera qualsevol expectativa i es fa incomprensible. Amb tot, no es cerca un plantejament que ens centri en el dolor o el patiment, sinó que es desitja que aquesta visita ens porti de la desolació a la consolació; de l'esfereïment del què l'home pot arribar a fer a la reconciliació amb la humanitat i el compromís de ser-hi actuant en bé de tothom. En aquest sentit, l'experiència segueix un lema central: "A favor de qui vull viure?". Una pregunta que es posa a les mans dels joves participants perquè es plantegin el seu projecte vital a partir d'una mirada compromesa en la compassió per totes aquelles realitats del món que clamen justícia, pau i reconciliació.
Els participants van realitzar un procés de preparació previ al viatge, amb xerrades amb Dory Sontheimer, autora del llibre "Les set caixes", i amb Dani Cortijo, historiador. L'estada a Auschwitz va tenir diversos moments impactants: el testimoni d'un ex-presoner, la visita guiada al camp, una segona visita en clau contemplativa a mode de repetició ignasiana, el gest de la Reconciliació i la celebració de l'Eucaristia. De tornada, es va recollir el viscut, constatant que, tot i que Auschwitz va ser una realitat de fa ja uns anys, avui existeixen altres Auschwitz, amb estils i procediments diferents però amb les mateixes conseqüències. Com deien alguns joves "la història es repeteix".
Font: Jesuïtes Educació