Les entitats d'acció social de l'Església llancen una campanya de recollida de signatures contra l'acord de la UE amb Turquia
Demanen al Govern d'Espanya que no signi l'acord en la reunió del Consell Europeu que se celebra els dies 17 i 18 de març
Sota el lema “Tenim 72 hores per actuar”, les entitats d'acció social de l'Església que treballen amb refugiats i migrants —Càritas, CONFER, el Sector Social de la Companyia de Jesús i Justícia i Pau— han llançat una campanya viral de recollida de signatures per reclamar al Govern d'Espanya la seva oposició a ratificar, en la reunió del Consell Europeu que se celebra els propers 17 i 18 de març, el principi d'acord aconseguit la setmana passada entre la Unió Europea i Turquia per retornar a sòl turc als refugiats i migrants que arriben a territori europeu a través de la Frontera Est.
Segons el text aprovat, per cada persona siriana retornada des de la UE a Turquia, es traslladaria a una persona siriana des d'aquest país a Europa, encara que el quan i el com d'aquest reassentament són qüestions absolutament incertes. La resta de persones migrants i refugiades procedents d'altres països que arribin a Grècia es retornarien a Turquia.
Per a les entitats promotores de la campanya, aquest pla suposa dur a terme devolucions col·lectives i tractar a les persones que fugen de la guerra i de les migracions forçades com a monedes de canvi. A més, vulnera els drets humans i l'estat de dret a Europa.
No es tracta d'una crisi de refugiats sinó d'una crisi d'Europa, ja que el que es posa en joc amb la signatura d'aquest acord són els valors i la identitat europea. Cal assenyalar, a més, que tant Espanya com Europa tenen els mitjans per ajudar a aquestes persones.
Per aquesta raó, es demana al Govern espanyol hospitalitat en comptes d'hostilitat i s'exigeix al Consell de la Unió Europea la protecció de migrants i refugiats amb drets, i l'adopció de polítiques urgents d'acolliment i integració, en comptes de mesures que encoratgen la por i rebuig a l'altre.
A més, l'acord, que seria contrari al Dret Internacional i al Dret Comunitari, ha estat rebutjat també per nombroses institucions civils i per la immensa majoria del Congrés.
Les organitzacions d'Església que treballen amb persones migrants i refugiades se sumen al rebuig a aquest acord. Per a això, a través de la recollida de signatures es demana al Govern espanyol que no doni suport a la ratificació del mateix i que defensi:
- Mantenir obertes les fronteres externes de la Unió Europea per garantir l'accés a les persones amb necessitats de protecció.
- Tramitar individualment cada sol·licitud d'asil i sense discriminació per raó de nacionalitat, conforme a la normativa europea i internacional.
- La prohibició de devolucions col·lectives a Turquia o a qualsevol altre país.
- La necessitat de solidaritat amb els països europeus on estan arribant la majoria dels refugiats, així com amb els països limítrofs als conflictes, que alberguen les xifres més elevades de persones refugiades.
- Establir vies d'accés legal i segur a Europa, i un sistema de distribució de la població refugiada a Europa que sigui just per als Estats i per a les persones refugiades.
- La necessitat d'abordar les causes per les quals tantes persones abandonen involuntàriament les seves llars per la por, la guerra o el gana.